Här kommer du i julstämning

Julkransar, polkagrisar och mistlar – på traditionella julmarknader hittar man vad som behövs för att pynta hemmet.
Julkransar, polkagrisar och mistlar – på traditionella julmarknader hittar man vad som behövs för att pynta hemmet.
Artisten Micaela Gustafsson dyker upp på Hökarängens julmarknad.
Artisten Micaela Gustafsson dyker upp på Hökarängens julmarknad.
glögg och pepparkaka
Glögg och pepparkaka – gott och varmt kulna marknadsdagar.
På söndag är det första advent. Kanske dags att komma i julstämning? I söderort erbjuder julmarknaderna allt från gediget hantverk till julsångskaraoke.

I slutet av kulna november är det inte lätt att ordna konserter utomhus. Men artisten, skådespelaren och låtskrivaren Micaela Gustafsson ville ändå erbjuda musik på Hökarängens julmarknad på söndag. Julsångskaraoke blev lösningen.

– Min sambo Olof Andersson har spelat in tio jullåtar – allt från Blinka lilla stjärna och En sockerbagare till O helga natt och White Christmas. Det är bara att gå fram till mig och välja, säger Micaela Gustafsson.

Micaela Gustafsson är ena halvan i Teater Tiddelipom i Hökarängen, och uppträder ofta vid lokala evenemang. På julmarknaden låter hon i stället andra inta scenen. Klockan 13.30–15.00 har man chans att sjunga karaoke.

– Det är roligt med sång och musik på en marknad. Vill man inte sjunga själv kan man ju göra det med en kompis, säger hon.

Det finns förstås också mycket annat att ta sig för – leta julklappar bland marknadsborden, träffa Tomten, fiska fiskdamm, se på eldshow och lyssna på adventsmusik i Söderledskyrkan, till exempel.

Den som kan undvara karaoke har flera andra julmarknader att välja på i söderort. I Herrängens gård i Älvsö sluter 25 hantverkare upp både den 5 och den 6 december för att sälja sina alster, på gården och i ena flygeln.

– Det blir bara gediget hantverk, inget krimskrams, säger Annika Rek, som driver gården ihop med Cecilia Carreon sedan ett par år.

Under deras tid har julmarknaden växt rejält och lockar mängder av besökare som äter våfflor och mustig gryta på gården, tar för sig av kakbuffén i huvudbyggnaden och hälsar på Tomten i lekstugan.

– Barnen kan lämna önskelistor till Tomten, men det gäller förstås att föräldrarna vet vad som står på listan, skrattar Annika Rek.

Den som vill ha en mer renodlat konstnärlig julmarknad kan styra kosan mot Konstfack, som har öppet både lördag och söndag, den första adventshelgen. Som vanligt blir marknaden ett sätt för eleverna att visa och sälja sina kanske inte alltid så juliga alster. Innovativt och lekfullt är nyckelorden.

Inte långt därifrån har Midsommargården sin julmarknad den först advent, med både sång, musik, pyssel och Tomte.

Och lugn! Det finns chans att hitta klappar även närmre in på julafton. Gröna liljan i Gröndal har till exempel helgöppet för att sälja handgjorda julprylar både den 12 och den 19 december och i Skarpnäcks kulturhus är det romsk julmarknad på självaste Luciadagen.

Många ställen

attt välja på

Fruängens centrum, 27 nov kl 10–18.

Konstfack, 28–29 nov kl 10–17.

Aspuddens skola, 29 nov kl 10–16 (Örnsbergs scouter).

Johan Skytteskolan, 28 nov kl 11–15 (Älvsjö scouter)

Mälarhöjdens skola, 28–29 nov kl 12–16 (Mälarhöjdens scouter)

Midsommargården, 29 nov kl 11–16.

Herrängens gård, 5–6 dec, kl 10–16.

Gröna Liljans i Gröndal, 12 och 19 dec, kl 11–16

Hökarängens centrum, 29 nov, kl 11–16 (företagarföreningen)

Bagarmossen Folkets hus, 28 nov kl 10–15.

Hammarbykyrkan, 28 kl 11-15

Karl o Kristinas kafé, i Torpet Pungpinan: 28-29 nov, kl 10-15

Kärrtorps gymnasium, 28 nov kl 10–15 (Kärrtorps scouter)

Kärrtorps centrum, 5 dec kl 12–16.

Gamla Enskede marknad: 5-6 dec, lör kl 11-16, sön kl 11-15.

Skarpnäcks skola , 6 dec kl 12–15 (föräldraföreneningen).

Skarpnäcks kulturhus, romsk julmarknad 13 dec kl 11–15.

Sköndalsgården 12 dec kl 12–16 (Ungdoms support)