ANNONS

Här köps lyor in för miljoner

Kommunen planerar köp av 11 bostadsrätter när området kring Näsby slott byggs ut.
Kommunen planerar köp av 11 bostadsrätter när området kring Näsby slott byggs ut.
Täbys styre säger blankt nej till kommunala hyresrätter. Samtidigt har man köpt bostadsrätter till social omsorg för 28 miljoner sedan 2010.

Nu fortsätter bostadsaffärerna med bland annat tio nya lägenheter när Näsby slott byggs ut.
ANNONS

Det planerade bygget vid Näsby slott har väckt protester. Vissa grannar tycker att de 550 planerade lägenheterna förstör ytorna runt slottet.

För kommunen finns dock fördelar. I avtalet för bygget fastslås nämligen att Täby kommun ska ha förtur till två procent av lägenheterna.

Totalt handlar det om 11 bostäder. Tanken är att använda dem inom den sociala omsorgen. Liknande planer finns för byggprojekt i bland annat centrala Täby, Hägernäs och Galoppfältet.

– Det här har blivit en rutinfråga i de exploateringsavtal som skrivs i kommunen, säger Joachim Quiding, fastighetschef på Täby kommun.

Enligt honom är det marknadspris som gäller och alla storlekar finns med på inköpslistan. Snittpriset för en bostadsrätt i Täby ligger just nu på 2,7 miljoner.

Socialdemokraternas oppositionsråd Annica Gryhed (S) är mycket kritisk till Täbyalliansens bostadspolitik. Visserligen välkomnar hon fler boenden för socialt utsatta men att köpa bostadsrätter är varken den enda eller bästa lösningen, enligt henne.

– Om vi ska kunna ta ansvar både för bostadsbrist och utsatta grupper behöver kommunen ett eget bostadsbolag med kommunala hyresrätter, säger Annica Gryhed.

Inför valet förespråkade Folkpartiet samma lösning. Men i förhandlingarna med övriga allianspartier blev det stopp.

För kommunstyrelsens ordförande Leif Gripestam (M) är det uteslutet med eget bostadsbolag.

ANNONS

– Kommuner har inte kompetens för sådana byggen. Marknaden sköter det mycket bättre men då behövs förenklade regelverk och kortare byggtider, och behovet är skriande.

Kommunalt ägda bostadsrätter för social omsorg ser han dock inga problem med.

– För de som ska bo där är det bättre att lägenheterna är en naturlig del av övrig bebyggelse snarare än att de koncentreras i en kommunal allmännytta.

Fakta

Kommunen sålde sina hyresrätter

1999 såldes det kommunala bostadsbolaget Täbyhus.

Då fanns drygt 2 300 hyresrätter, varav ungefär hälften ombildats idag.

Kommunens lägenheter för social förtur utgörs idag av bostadsrätter och hyresrätter, där kommunen har ett förstahandskontrakt hos den privata värden Akelius, som hyrs ut i andra hand.

Lägenheterna hos Akelius har varit mycket omskrivna efter att kommunen kastat ut boende för att inte besittningsrätten ska gå över till andrahandsgästen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Täby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.