Här kraschade en buskörande pojke

Sebastian Tegnér och Madeleine Jansson tycker att det är allvarligt att en ung förare inte stannar för en batongbeväpnad polis.
Sebastian Tegnér och Madeleine Jansson tycker att det är allvarligt att en ung förare inte stannar för en batongbeväpnad polis.
Pojken kunde ha skadats svårt när han kraschade in i en betongmur med motorcykeln, efter att ha kört över en polis som försökte stoppa honom.

Buskörningen har ökat igen – men polisen har svårt att stoppa buset.

Det var vid 15-tiden förra söndagseftermiddagen som poliserna Sebastian Tegnér och Madeleine Jeansson åkte ut till Brandbergen efter en helg med massor av samtal från oroliga Brandbergsbor.

– Jag var själv rädd att bli påkörd innan olyckan skedde, säger en mamma som blev vittne till händelsen.

Sebastian Tegnér och Madeleine Jeansson lämnade polisbilen och gick till centrums ena huvudentré och gömde sig bakom en vägg utanför restaurang Torget.

Ett gäng på tio ungdomar i 15-årsåldern stod 50 meter bort och verkade enligt polisens uppgifter turas om att köra en minimotorcykel på de smala gångvägarna. En förare utan hjälm kom snart körande i riktning mot huvudentrén.

Sebastian klev fram från väggen med fjäderbatongen och trodde att föraren skulle stanna – i stället gasade han. Sebastian fick foten överkörd och slog med batongen mot föraren, som kraschade in i betongmuren.

Det öldrickande folket i solgasset reste sig chockade.

– Han fick inga skador och slog inte i huvudet. Hans vänner blev aggressiva och tyckte att vi låg bakom olyckan. Men jag slog med batongen för att freda mig själv, säger Sebastian Tegnér, som menar att Brandbergsborna i värsta fall riskerar livet vid buskörningarna.

– Folk har blivit påkörda här förut. Man ska våga ha sina barn ute och vi kommer inte att överge Brandbergsborna av rädsla för vad ett ingripande kan leda till.

Mamman, som blev vittne till händelsen, har bott i Brandbergen sedan 2011 och säger att polisen knappast kunde gjort på annat sätt.

– De hade ju inte kunnat springa ikapp honom. Och våra barn, hundar och pensionärer har ju inte en chans om någon skulle köra in i dem.

Ove Brolund gruppchef vid Brandbergens poliskontor, är tillsammans med en kollega den enda polisen som återkommande syns i området.

– Vår relation till de unga är till största delen bra, men när vi inte varit här på ett tag kan missnöjet snabbt sprida sig. Har man mer närvaro får man en helt en annan relation till de unga. Vi hade mått bra av förstärkning här och det ska fyllas på.

Under tumultet med ungdomarna lyckades föraren ta sig därifrån.

– Busförarna vill slippa bli rapporterade eller imponera genom att köra ifrån oss. Tyvärr sker det ofta, säger Sebastian Tegnér.

För ett år sedan ledde en mopedkontroll till att ett större gäng ungdomar gick till angrepp med stenar mot polisen. Därefter vandaliserades centrumbyggnaden och fritidsgården. Polisen lyckades då gripa samtliga misstänkta.

Fakta

Det här riskerar busförarna

Många busförare saknar motorcykelkörkort, och gör sig då skyldiga till olovlig körning, som kan ge sex månaders fängelse.

Kör du vårdslöst och för fort så gör du dig skyldig till vårdslöshet i trafik, vilket kan ge fängelse i högst två år.

Kör man på eller smiter förbi en polisman kan man göra sig skyldig till våld mot tjänstema, som kan ge högst fyra års fängelse.