Här lämnades han att dö

På brottsplatsen ligger blommor och gosedjur bland de bruna löven.
På brottsplatsen ligger blommor och gosedjur bland de bruna löven.
Tonårsflickorna lockade män till Järva krog via en dejtingsajt, men väl där rånades männen. 32-åringen var dock ”för smart” och brottades ner, knivskars och lämnades att dö i skogen.

Nu åtalas två Solnabor för mord.

Det var vid 22-tiden den 5 september i år som tonårsflickorna och de två männen från Solna ska ha lurat 32-åringen till Järva krog. Flickorna hade då chattat med flera män på en dejtingsajt. Åklagaren menar att männen lockades med sex mot betalning men rånades när de dök upp.

Bara några dagar innan hade gänget, enligt åtalet, lyckats med sin plan vid två tillfällen, också det nära Järva krog. Men den här kvällen gick det inte som planerat.

”Vi kunde inte ta pengar av honom, för han var för smart. Innan har vi blåst killar som har vart blåsta i huvudet, så dom kan man lura hur mycket som helst. För de brukar va äckliga gubbar liksom”, har den 18-åriga kvinnan berättat i förhör.

Enligt flickorna vägrade 32-åringen ge dem pengar förr­än de var inomhus. Då ska deras två kompisar, de två männen från Solna, ha hoppat fram ur skogsdungen nära Ulriksdals station och brottat ner mannen. De knivhögg honom 20 gånger över hela kroppen och sparkade mot både huvudet och ansiktet.

Mannen bönade om att de skulle sluta. ”Han bara: Sluta! Jag har dåligt hjärta”, har den ena åtalade mannen, som vid gripandet jobbade på en förskola, berättat i förhör.

I skenet av 16-åringens ficklampa ska gänget ha tagit 5 000 kronor ur offrets ficka när han låg blödande på marken. De ska sedan ha lämnat 32-åringen döende i skogen och gått hem till en av männens lägenhet. Dagen efter misstänks männen ha dumpat kniven i Brunnsviken, där den senare hittades av polisen.

32-åringen upptäcktes tre dagar senare av en poliskvinna med spårhund. Mannens familj och vänner hade slagit larm då de inte hört av honom på flera dagar.

”Han brukar alltid svara när man ringer eller sms:ar. Det tar aldrig längre än 30–40 minuter innan han svarar på sms”, har en av mannens vänner berättat i förhör.

Med hjälp av en spårfunktion på 32-åringens mobil och via en app hade vännerna kunnat se ungefär var hans mobil befann sig. De begav sig till Solna för att leta och såg då polispatrullen som höll på att spärra av mordplatsen.

Flickorna och de två Solnaborna åtalas även för de två ”dejtingrånen” några dagar före mordet.

Samtliga har erkänt att händelserna ägt rum, men inte kunnat förklara varför, enligt kammar­åklagare Jenny Clemedtson. Hon vill dock inte gå in på vad de erkänt och inte.

– Jag tror man ska akta sig för att tänka så i det här fallet. Det här målet kommer nog handla om hur man tolkar deras berättelser.

Rättegången startar den 5 december.

Fakta

De misstänks ligga bakom rånen

Man från Solna. Åtalas för rån, grovt rån och mord. Förnekar de två tidigare dejtingrånen och förnekar mord den 5 september. Pekas ut av de andra som delaktig i mordmisshandeln.

Man från Solna. Åtalas för rån, grovt rån och mord. Erkänner ett rån. Förnekar mord samt rån den 5 september. Pekas ut av de andra som den som höll i kniven.

Man från Solna. Åtalas för medhjälp till grovt rån. Förnekar. Ska ha lyst med lampa i mörkret.

16-årig flicka. Åtalas för rån och medhjälp till grovt rån. Förnekar de första rånen. Erkänner att hon lyst med lampa på mordkvällen.

18-årig kvinna. Åtalas för rån och grovt rån. Erkänner ett rån samt grovt rån mordnatten. Tros ha plockat pengarna från den mördade mannens byxficka.

Källa: Polisen