Här länsades offrets konto

Männen från Täby och Vallentuna kom över 60 000 kronor med hjälp av en kapad identitet.

Offret: en ung man som letade lägenhet på Blocket.

Nu varnar polisen för allt fler bostadsbedrägerier inför hösten.

Den 27-årige mannen behövde någonstans att bo. Han satte ut en annons på Blocket om att han önskade hyra en lägenhet och snart kom ett erbjudande.

– Jag hade letat bostad länge så det kändes bra att det var på väg att lösa sig, säger 27-åringen.

Via sms hade han kontakt med uthyraren som ställde ett krav. För att känna sig trygg ville personen ha en kopia på 27-åringens identitetshandlingar.

– Jag hade varit i kontakt med flera värdar och kände ingen anledning att vara misstänksam.

Han skickade i väg ett foto på sitt körkort och uthyraren föreslog att de skulle träffas. Men sedan hördes de aldrig mer.

I slutet av oktober förra året tömdes sedan ett av 27-åringens konto på 60 000 kronor. Två män från Täby och Vallentuna, 20 respektive 23 år, har nu dömts efter händelsen.

Den 23-årige mannen tog ut pengarna på Handelsbanken i Vallentuna, enligt domen. Sedan fortsatte han till Swedbank i Täby centrum i sällskap med 20-åringen. Där sattes merparten in på 20-åringens konto och fördes sedan vidare till en tredje person.

Enligt polisens förundersökning har någon tillverkat en näst intill perfekt förfalskning av 27-åringens körkort som sedan använts för att få ut pengarna.

– Det känns tråkigt. Man är naiv och vill tro gott om folk, säger 27-åringen som nu ersatts av sin bank.

Han är inte ensam om att ha lurats i jakten på lägenhet. Den hårt ansträngda bostadsmarknaden lockar till sig bedragare och id-kapare från alla håll och kanter. Inte minst så här års, inför en ny högskoletermin då många letar studentlägenhet, enligt Jan Olsson vid polisens bedrägerisamordning i Stockholm.

– Det är en sådan hög efterfrågan att många slarvar med sin egen säkerhet, säger han.

Bedrägerier med id-kapningar har ökat kraftigt de senaste åren. Enligt kreditupplysningsföretaget UC sker det årligen 130 000 bedrägerier och 60 000 id-kapningar i Sverige.

Mannen från Vallentuna dömdes till skyddstillsyn för bedrägeri med falsk urkund. Täbybon dömdes till fängelse i ett och ett halvt år för medhjälp samt en rad andra brott. Deras advokater har inte velat uttala sig eller har inte gått att nå.

Fakta

Ha koll på dina id-handlingar

Lämna inte ut ditt personnummer på nätet och släng inte post med personlig information i sopor eller pappersinsamling.

Se till att inga obehöriga kommer åt din post.

Om du tappat bort en identitetshandling, anmäl det till Polisen och till kreditupplysningsföretag.

Ha kontroll på dina id-handlingar. Var vaksam om någon gör en kreditupplysning på dig.

Källa: Polisen