Här lappas tolfte bilen på två dagar

parkeringsvakt parkering p-böter p-bot
Boten under vindrutetorkaren blir den tolfte som parkeringsvakten Bengt delar ut på Henriksdalsringen den här veckan. Hittills i år har över 800 bilar fått parkeringsböter på gatan.
Hittills i år har nästan 6 400 parkeringsböter delats ut i Nacka. Lokaltidningen Mitt i ­besökte Henriksdalsringen – kommunens mest lappade gata. Här bötfälls i snitt 23 bilar i veckan.

Det har inte gått många minuter innan de första felparkerade bil­arna dyker upp, när Mitt i följer med parkeringsvakten Bengt ett varv runt Henriksdalsringen. Två bilar står efter skylten som markerar ständigt parkeringsförbud. Bengt, som inte vill ha sitt efternamn med i tidningen, skriver ut böterna på sin handdator – 300 kronor styck.

Bilarna blir nummer elva och tolv att lappas av Bengt på gatan den här veckan – och det är bara tisdag eftermiddag. Före dem har över 800 bilar på gatan fått böter i år. Det motsvarar i snitt 23 varje vecka eller drygt 12 procent av årets totalt 6 378 böter.

– Det är nog en blandning av slarv och krångliga regler. Jag vill inte tro att alla bara struntar i reglerna. Men är man stressad kan det lätt bli fel, säger Bengt.

Henriksdalsringen är snårig. För att underlätta renhållningen råder det omväxlande parkeringsförbud på olika sidor av vägen olika dagar. En del sträckor har parkeringsförbud mellan vissa klockslag. Det är lätt att göra fel.

Jan Rådberg håller på att lasta ur sin bil utanför en port. Han bor på gatan och blir inte förvånad när han hör att den ligger i topp i statistiken.

– Jag förstår det. Det finns inte så mycket parkeringar här uppe mitt på dagen. Själv har jag fått böter ett par gånger i veckan ibland, säger han.

Både Jan Rådberg och grannen Mikael Petterson tycker att det har blivit värre de senaste åren.

– Många som pendlar med buss kör upp här och parkerar. De använder gatan som en infartsparkering, säger Mikael.

Tekniska nämndens ordförande Gunilla Grudevall-Steen (FP) håller med. Enligt henne ser det likadant ut i bland annat Alphyddan och Finntorp.

– Parkeringssituationen är inte alls bra. Vi har problem med att boende i Hammarby sjöstad parkerar hos oss. Det kostar inget att stå på vara gator vilket gör att man inte använder garagen där det är avgifter, säger hon.

Just nu håller kommunen på att utreda hur parkeringssituationen i kommunen ska kunna bli bättre. Utredningen ska bland annat titta på nya avgifter och var det kan byggas nya infartsparkeringar.

– Det tar tid och är ett omfattande arbete. Men vi trycker på från politiskt håll, dagens situation är inte rolig för någon. Vi vill få det bättre, säger Gunilla Grudevall-Steen.

Parkeringssituationen är inte alls bra.Gunilla Grudevall-Steen (FP), tekniska nämndens ­ordförande

Fakta

Här lappas flest

Här lappades flest bilar under perioden 1 januari25 augusti 2013:

Totalt 6 378 böter har delats ut i kommunen i år.

Källa: Nacka kommun