Här leker de med döden på t-banan

Mellan Hammarbyhöjden och Skärmarbrink åker tre personer på t-banetågets tak. Tidigare i höstas lades filmen ut på videosajten Youtube.
Mellan Hammarbyhöjden och Skärmarbrink åker tre personer på t-banetågets tak. Tidigare i höstas lades filmen ut på videosajten Youtube.
På t-banetågets tak åker de mellan stationerna i söderort. Den livsfarliga resan har filmats och lagts ut på internet.

– Det är en våldsam jakt på upplevelser, säger Albin Näverberg på polisens länskommunikationscentral.

Fenomenet kallas för ”trainsurfing” och videosajten Youtube är full av filmer där ”surfarna” delat med sig av sina vansinnesfärder på tågen i Stockholmsområdet.

Polisen bekräftar att det här är en trend som spridit sig bland unga människor i Stockholm.

– Det handlar om kicken, men också om att få en bra bild, eller spela in en bra film som man kan lägga ut på nätet, säger Albin Näverberg.

Vanligtvis ställer sig surfarna lägst bak, utanpå ett tåg och åker med en bit. Men det förekommer också att man klättrar upp och åker på taken.

– Varje år ser vi ett antal dödsolyckor relaterat till det här. Särskilt när de åker uppe på vagnarna.

Jesper Pettersson, informatör på SL, är mycket bekymrad över den här sortens aktiviteter.

– Varje händelse är ett stort problem. Man utsätter sig för omedelbar livsfara, men det är svårt att få en bild av hur utbrett det här är.

Han säger samtidigt att man på SL uppfattar att det var betydligt värre förr om åren.

– Vi får ju in rapporter om det och ser klipp på Youtube, men det är svårt att veta vart det är på väg. Om det här är på väg att bli modernt igen, eller om det är enstaka händelser som får stor uppmärksamhet i sociala medier.

Vad är riskerna med att åka på det här sättet?

– Det är ett brott mot lagen, men det är inte det värsta i det här sammanhanget. De som gör det tar en oerhörd risk. Topphastigheten för ett tunnelbanetåg är 80 kilometer i timmen och det är tåg som väger många ton.

En av filmerna visar några ungdomar som åker på ett t-banetak. De hoppar ombord vid Hammarbyhöjden och åker sedan mot Skärmarbrink. Filmen lades ut på Youtube tidigare i höstas. Det finns även en film där en person åker mellan vagnar på röda linjen i höjd med Bredäng.

Vid Söderortspolisen känner man till fenomenet med tågsurfning och man förmodar att det förkommer då och då längs t-banelinjerna.

– Men vi upplever inte att det är ett jättestort problem här i söderort. Skulle vi se att det här blir någon sorts trend så kommer vi givetvis att behöva vidta åtgärder. Det är fullständigt livsfarligt att åka på tunnelbanetaken på det sättet. En lek med döden, säger Lennart Paulsson, närpolischef vid Globen.

Fakta

Tågsurfa är ett brott

Att åka på tunnelbanetak eller att åka mellan vagnarna går under ”övriga brott mot ordningslagen”.

Brottet är ungefär som en hastighetsöverträdelse i trafiken – det blir ingen polisanmälan utan endast en böteslapp.

Brottet rubriceras som olovligt beträdande av spårfordons utsida och renderar 1 000 kronor i böter.

Källa: Polisen