Här leker de med döden på t-banans tak

T-banesurfare fångade på bild på Tranebergsbron.  läsarbild
T-banesurfare fångade på bild på Tranebergsbron. läsarbild

Att äventyrslystna ungdomar åker på tunnelbanans tak är inte ovanligt.

Trots att det är livsfarligt. Fenomenet kallas för ”trainsurfing” och videosajten Youtube är full av filmer där ”surfarna” delat med sig av sina vansinnesfärder på tågen.

– Man ser det hela tiden. Unga människor som hoppar ner på tågen från klipporna vid Alviks tunnelbanestation, säger ögonvittnet Margareta Olsson, som tog bilden där två ungdomar surfar på ett tåg över Tranebergsbron.

Polisen bekräftar att det här är en trend som spridit sig bland unga i Stockholm.

– Det är en våldsam jakt på upplevelser. Det handlar dels om kicken, men också om att få en bra bild, eller spela in en bra film som man kan lägga ut på nätet, säger Albin Näverberg på Länspolisen.

Vanligtvis ställer sig surfarna längst bak, utanpå ett tåg och åker med en bit men det förekommer också att man klättrar upp och åker på taken.

– Varje år ser vi dock ett antal dödsolyckor relaterat till det här, särskilt när man åker uppe på vagnarna eftersom man då dessutom kan komma i kontakt med de strömförande ledningarna.

Jesper Pettersson, informatör på SL, är mycket bekymrad över den här sortens aktiviteter.

– Det är oerhört farligt. Det finns i stort sett ingen frigång mellan tågens tak och tunnlar även när tåget kör ovan jord. På vissa platser kan det handla om centimetrar.

På polisen i Bromma säger man att det här inte alls är särskilt ovanligt.

– I Alvik är det bara ett staket man måste klättra över för att komma åt tågen. Här måste man i så fall bygga bort problemet, säger Daniel Godman, närpolischef i Bromma.