Här lever anden i lyx

"Roligaste är i början på juni, när honorna kommer med sina små brunbollar till barn. De är så stolta att man blir alldeles glad av att se dem" säger Lars-Eric Hultgren.
"Roligaste är i början på juni, när honorna kommer med sina små brunbollar till barn. De är så stolta att man blir alldeles glad av att se dem" säger Lars-Eric Hultgren.
Änderna vid Åkers kanal tillhör troligen kategorin: Sveriges mest bortskämda fåglar.

Varje dag får de både mat och sällskap av tre lokala välgörare.

Morgon, lunch och eftermiddag ser tre tappra herrar till att fåglarna får mat i form av brödsmulor och annat gott.

Eftermiddagspassets lott har fallit på Lars-Eric Hultgren, en roll han tagit med glädje. De tre senaste åren har han i vått och torrt tagit sig från bostaden i Smedby ner till kanalen med en plastkasse fylld med godsaker.

– Jag tycker synd om fåglarna. De behöver också mat, särskilt under så här kalla vintrar, säger han.

Och responsen låter knappast vänta på sig. Lars-Eric berättar att änderna känner igen både honom och hans bil. Men det är inte bara änderna som blir glada, för Lars-Eric själv funkar den där lilla stunden på eftermiddagen nästan som terapi.

– Jag mår så bra så när jag får sitta där. Det är speciellt för mig, jag har spenderat mycket tid genom åren nere vid slussvaktarbostaden och nu har jag massa nya vänner här, säger han.

Lars-Eric Hultgren berättar att han efter ett tag lärt sig att känna igen vissa av änderna. Förra sommaren imponerades han av en mamma som lyckades hålla alla sina fem små ungar vid liv. En ovanlig bedrift.

En annan and som etsade sig fast hos Lars-Eric var en enfotad stackare som förmodligen gått ett tråkigt öde till mötes.

– Änderna kan vara lite taskiga mot varandra, så den kom alltid och lade sig mellan benen på en. Där fick den vara i fred. Tyvärr har jag inte sett den sen i höstas, så den lever nog inte längre

En av dem som har uppmärksammat givmildheten hos Lars-Eric är Angela Kotsell.

– Dagligen fick änderna mat, inte genom någon kommunal utfodring utan genom ett fullständigt osjälviskt initiativ från en god människa, skrev hon i Facebook-gruppen ”Åkersberga i bilder”.

Det är också Angela som tagit bilden på Lars-Eric där han syns omgiven av sina många vänner.

– Det finns vardagshjältar där ute, vi behöver bara öppna ögonen och se dem, säger Angela Kotsell.