Här lever bokcitaten vidare

Martin Andersson från stadsmiljö- och serviceförvaltningen ser över skyltens plats i Hallonbergens centrum.
Martin Andersson från stadsmiljö- och serviceförvaltningen ser över skyltens plats i Hallonbergens centrum.
Ett medborgarförslag om att placera ut litterära skyltar i Sundbyberg blir nu verklighet.

Den 3 oktober invigs fem skyltar med citat från litterära verk som anknyter till platserna.

– Jag blev nästan lite gråtfärdig, det var jättekul, säger Daniel Sjölin om beskedet att han fått en skylt.

Han är författare och före detta programledare i SVT:s litteraturprogram Babel. Hans debutroman ”Oron bror”, som till viss del handlar om hans egen uppväxt, utspelar sig helt i Sundbyberg. Som liten tillbringade Daniel Sjölin mycket tid hos sin mormor i Ör.

– I fönstret hos mormor stod jag ofta och tittade ut mot Hallonbergen Centrum. Då trodde jag det hette Hallonbergen för att det bakom ett berg låg en liten sjö där det seglade hallonbåtar, säger Daniel Sjölin.

Han beskriver litteraturen just som hans sätt att söka efter vad som finns på andra sidan krönet.

Bibliotekariechefen Margareta Engstrand har tillsammans med en projektgrupp, där personen som skrev medborgarförslaget ingått, tagit fram texter, layout och platser för uppsättning.

– Det ska vara författare man känner till och det ska vara hållbart så att man kan komma om tio år och fortfarande förstå vad skylten handlar om, säger Margareta Engstrand.

Daniel Sjölin är den enda av de utvalda författarna som lever. Ut­över honom får Eva Adolfsson, Stig Dagerman, Helga Henschen och Ragnar Thoursie var sin skylt.

I arbetet med skyltarna har det varit viktigt att få till en geografisk spridning. Till en början placeras fem skyltar ut, men många förslag kom på tal och kommunen siktar därför på att sätta upp en ny skylt per år.

Platserna valdes så exakt som möjligt utifrån författarens beskrivning. Än är det bara författare bakom texterna men det kan komma att bli låtskrivare också.

– Det viktigaste är att det handlar om texter som anknyter till Sundbyberg, men man kan tänka sig att det kan kombineras med ­toner naturligtvis, säger Margareta Engstrand.

Vad hoppas ni åstadkomma med skyltarna?

– Att väcka läslust men också en känsla av stolthet över platsen man bor på, säger Margareta Engstrand.

Och kanske känner till och med de bortgångna en stolthet i sin himmel.

– Min mormor hade blivit väldigt stolt. Det hade varit kul att se henne gå förbi skylten och kunna säga ”titta mormor, vi har fått en skylt!”, säger Daniel Sjölin.