Här ligger Solnas mittpunkt

Solnas mittpunkt ligger på Ballongberget, ungefär vid vändplanen på Ballonggatan, menar Hans Harlén.
Solnas mittpunkt ligger på Ballongberget, ungefär vid vändplanen på Ballonggatan, menar Hans Harlén.
Glöm Solna centrum, Stråket och Solna station. Solnas centrum ligger faktiskt i Frösunda.

Ballongberget är stadens geografiska mittpunkt.

Frågan om var Solnas centrum ligger kan ha flera olika svar. Allt beror på hur på hur man definierar mittpunkt.

Om det handlar om politik hamnar centrum förmodligen i stadshuset i Solna centrum, men pratar man om ekonomi kan nog Friends arena och Mall of Scandinavia i Arenastaden vara lågoddsare.

Den geografiska mittpunkten ligger däremot i Frösunda. Det har Stockholmskännaren och kartälskaren Hans Harlén räknat ut.

– Det är väldigt enkelt att göra. Jag utgick från koordinaterna för extrempunkterna i de olika vädersträcken och mätte sedan var mitten ligger, säger han.

Ballongberget ser kanske inte mycket ut för världen, men det är här Solnas yttersta längd- och breddgrader möts.

Solnas nordligaste punkt ligger uppe i Edsviken, medan den sydligaste hamnar mitt i Karlbergsjön. Längst österut ligger Lilla Värtan, öster om Bockholmen, medan den västra punkten finns i Kymlinge, strax söder om Igelbäcken.

Men klipper man ut en karta över staden och vill få den att balansera på en nål, så hamnar kanske balanspunkten någon annanstans, påpekar Hans Harlén.

Som karttokig tycker han att mittpunkten ska uppmärksammas och hoppas att få en prick på kartan och en skylt som markerar platsen.

– När jag räknade ut Stockholms mittpunkt, som ligger i Bromma, så kom det sedan upp en skylt på den platsen, säger Hans Harlén stolt.

Och kanske kan hans önskan komma att uppfyllas.

Torsten Svenonius (M), ordförande i byggnadsnämnden, gillar idén.

– Det är kul, det blir en extra krydda i staden, säger han.

Att lova en skylt och prick på officiella kartor kan han dock inte göra.

– Man måste nog se över lite mer exakt vilka beslut som behövs. Bland annat måste ju fastighetsägaren tycka att det är okej. Sen kanske det krävs bygglov, och så är det ju frågan om finansiering, även om det nog inte rör sig om jättemycket pengar.

– Fast ingen av de här sakerna är oöverkomliga.

Hans Harlén har även räknat ut var grannstadens mittpunkt ligger. Där tycks dock politik och geografi harmoniera, för lite otippat så hamnar Sundbybergs geografiska mittpunkt vid klippstupet vid Bergshöjden, ovanför Hornbach – bara ett par hundra meter från stadshuset på Östra Madenvägen.

– Det är en väldigt fin mittpunkt. Den ligger inte heller så långt från Sundbybergs högsta punkt, som finns uppe i Hallonbergen, säger Hans Harlén.

Fakta