Här ligger soporna på hög

”Det ser fruktansvärt ut”, säger Claes Lissenko som brukar rasta sina hundar i naturområdet kring Rinkeby kvarn.
”Det ser fruktansvärt ut”, säger Claes Lissenko som brukar rasta sina hundar i naturområdet kring Rinkeby kvarn.
Någon har brutit sig in under den anrika Rinkeby kvarn. Samtidigt förvandlas omgivningarna till en dumpningsplats för gamla däck, trasiga TV-apparater och tomglas.

Nu ska väktare hålla borta ovälkomna gäster.

Det luktar bränt från rester av eldade kopparledningar. Ölburkar, en sovsäck och en väska med kläder ligger innanför det uppbrutna staketet under 1600-talskvarnen i Ursvik.

– Att någon eldar här känns ju inte bra, tänk om kvarnen börjar brinna, säger Claes Lissenko.

Han brukar rasta sina två hundar i skogsområdet Kvarnkullen, beläget i västra Stora Ursvik invid E18. Men den senaste tiden har de granna omgivningarna förvandlats till en dumpningsplats. Ett 70-tal bildäck, gamla TV-apparater, trasiga stolar, en dammsugare, kläder, tomma vinflaskor och köksinredning ligger i drivor.

– Det ser fruktansvärt ut. Folk måste vara lata, det ligger ju en återvinningsstation 200 meter härifrån, säger Claes.

Han skakar på huvudet.

– Det här ett värdefullt naturområde, för oss som bor här, men också för fåglar och andra djur. Men det är inte kul att gå här när hundarna kan skära sig på glas. Någon måste komma hit och städa upp, det har sett ut så här i flera veckor, säger Claes, som uppmärksammat staden om problemet.

Men det finns en framtid för den övergivna kullen. Sundbybergs stad planerar utbyggnaden av Stora Ursviks västra delar och upprustningen av Kvarnkullen står med i första etappen. Planen är en lummig park med gångstråk och bänkar.

Enligt Förvaltaren som äger marken har skötseln av Kvarnkullen därför hamnat i pausläge.

– I väntan på att platsen görs i ordning har det blivit lite ”ingenmansland”. Det är svårt att bevaka hela området, men ser det ut så här kan det behöva tittas till igen, säger Anders Sundqvist, informationsansvarig på Förvaltaren.

Att Rinkeby kvarn fått påhälsning är ett känt problem. Enligt Anders Sundqvist ska stängslet runt kvarnen lagas den här veckan. Med extra tillsyn från Securitas är förhoppningen att ovälkomna gäster ska hållas borta.

– Kvarnen är en viktig symbolbyggnad och den kommer att tittas till mer regelbundet, säger Anders Sundqvist.

Upprustningen av Kvarnkullen ska dra igång 2015. En lekpark intill kvarnen planeras också.

– Platsen ligger ganska högt upp på höjden så tanken är att tillgängliggöra den med gångvägar upp från Ursvik, säger Anneli Eskilsson, planarkitekt på Sundbybergs stad.

Bullermätningar ska avgöra om det behövs sättas upp ljuddämpande skärmar mot E18.

I samma veva väntar också ett ansiktslyft för kvarnen. En antikvarie ska se över hur kvarnen kan upprustas och samtidigt bevaras.