ANNONS

En strålande jul – men bara i city

Rune Ney, som arbetar på Skärholmens stadsdelsförvaltning, hade gärna sett mer ljus på Skärholmstorget i advent.
Rune Ney, som arbetar på Skärholmens stadsdelsförvaltning, hade gärna sett mer ljus på Skärholmstorget i advent.
Kommunen lägger två miljoner kronor på julbelysning. Men inte en enda av gatorna och platserna som lyses upp ligger i söderort. Ett exempel på innerstadsfixering menar kritiker.
ANNONS

Varmt gula hänger de små lamporna som draperier ovanför entréerna in till den stora shoppinggallerian i Skärholmen. Här går det knappast att ta miste på att det lackar mot jul.

Utanför på torget är det skralare med julbelysning. De enda lamporna som finns sitter i granen.

– I de här träden hade det passat bra att sätta upp ljusslingor, säger Rune Ney, chef för avdelningen för samhällsservice på Skärholmens stadsdelsförvaltning, och pekar mot kastanjeträden på torget.

I år satsar kommunen två miljoner kronor på att Stockholm ska stråla mer än någonsin inför jul. Ett trettiotal gator och platser tänds upp – men alla ligger i innerstaden. Hela projektet är ett samarbete med organisationen City i samverkan.

– Syftet är att locka turister som shoppar och stannar över natten i Stockholm. Lyckas vi med det är det något som är bra för hela staden. Turisterna besöker framför allt innerstaden, säger trafik- och arbetsmarknadsborgarrådet Ulla Hamilton (M).

Rune Ney är kritisk till resonemanget.

– Det är ytterligare ett exempel på innerstadsfixeringen som råder i Stockholm. När man talar om att julpyntet ska locka fler turister verkar politikerna ha missat att även platser utanför tullarna kan vara värda ett besök.

Skärholmen med sin torghandel och galleria är väl värt en omväg, enligt Rune Ney.

– Sedan skulle även våra invånare behöva få njuta av lite mer julbelysning. Både Bredängs torg och Skärholmstorget är verkligen lämpliga för rejält med julpynt. Nu får de bara var sin gran.

ANNONS

Helt utan julbelysning kommer dock söderort inte att vara. Men där det sätts upp är det framför allt kommersiella verksamheter som ligger bakom.

Nyligen satte Farsta centrum upp sin julbelysning.

– Vi har satsat mycket på det i år. Vi har bland annat virat ljusslingor runt träden och lyktstolparna på våra parkeringar, säger Helene Andersson som är marknadsansvarig för Farsta centrum.

Man har även hängt upp ett ljusregn vid busstorget och mellan fasaderna i Farstagången.

– Det är en sådan mörk årstid. Julbelysningen sprider värme. Jag tycker överlag att det behövs mer och bättre belysning i staden, inte bara under jul, säger Helene Andersson.

Fakta

Här lyser julgranar i din stadsdel

I Skärholmen och Älvsjö-Liljeholmen-Hägersten finns granar här:

Skärholmstorget, Bredängs centrum.

Liljeholmstorget, Erik Segersälls väg, Nybohovstorget, Svandammsplan, Mälarhöjdens torg, Axelbergs torg, Hägerstensåsens torg, Västertorps centrum, Fruängens centrum, Kristalltorget, Örby Allé, Klackvägen, Älvsjö stationsplan, Armborstvägen.

Källa: Stockholms stad

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Liljeholmen Älvsjö Hägersten direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.