Har någon mördats i ditt hus?

Sugen på att lära dig mer om ditt eget kvarters historia? Nu kan du göra det runt knuten.

Mitt i testar Stads­museets faktarum som nyss flyttat till Kungs­holmen.

Har du alltid undrat hur det såg ut där dina Stockholmsförfäder bodde? Eller försökt minnas hur det egentligen var när de skrev om ditt kvarter i tidningen på 60-talet?

Nu kan du lösa mysteriet – och det precis runt knuten. Stadsmuseets forskarsal Faktarummet har nämligen, under Stadsmuseets tvååriga renovering, flyttat in hos Stadsarkivet på Kungsklippan 6.

I Faktarummet kan alla som vill lära sig mer om stadens historia, byggnader och befolkning genom enorma databaser med fotografier, konst, pressklipp och kartor.

– Ganska ofta är det folk som släktforskar som kommer hit‚ berättar Maria von Scheele som arbetar med att guida nyfikna rätt bland dokumenten.

Mitt i:s reporter bestämmer sig för att testa och ta reda på mer om en adress på Fleminggatan. Vi får hjälp av Hille Lehti. Först letar vi upp adressen på kartan och får reda på kvarteret heter ”Skörden” och att det är grönklassat.

– Det betyder att du måste se till att du gör rätt när du renoverar, säger Hille Lehti.

Nu börjar det roliga. Vi kan bland annat hitta gamla bilder – nästan alla hus i stan finns med. I pressarkivet finns också artiklar sorterade efter kvarter. Du kan till exempel lista ut om något otrevligt brott ägt rum i just din våning på Kungsholmen.

Just kvarteret Skörden har dock ingen särskilt upphetsande historik. Förutom två bilder från 70-talet hittar vi en bok där kvarteret nämns: ”Vindsrenoveringar och hissinstallationer vid ombyggnad av flerbostadshus i innerstaden”.

Mitt i:s reporter Karl Martinsson får hjälp av Hille Lehti med att detaljgranska en adress på Fleminggatan.

Fakta

1. Hur många bor på Kungsholmen?

2. Vilken religiös grupp hade ett av sina säten på Kungsholmen från 1400-talet och gav ön sitt tidigare namn Munk­lägret?

3. Vilken just nu mycket aktuell artist, med skorrande r, har nyligen flyttat till Kungsholmen?

4. Vad kallades den stora stadsplan som beslutades 1866, som enligt vissa markerar uppkomsten av det moderna Stockholm, och som fortfarande präglar Kungsholmens stadsmiljö?

5. Under vilket århundrade fick Kungsholmen sin första bro?

6. Hur många broar finns det till och från Kungsholmen?

7. Kungsholmen är ett av världens mest singeltäta områden. Hur stor del av hushållen är singelhushåll?

8. Varför heter Rålambshovs­parken Rålambs­hovsparken?

9. Många gillar att löpträna genom att springa runt Kungsholmen. Hur långt är det (ungefär)?

10. Vad hette den stora biografen i Marieberg med 1 125 platser som öppnade 1938 och stängdes 1996?

11. Vad hette Fleminggatan tidigare?