Byt område
Gott Nytt År!
Gott Nytt År!

Här är nyheterna vi snackade om 2016

Nyheter 2016 är ett år som har kantats av sorg över de som mördats i Järva. Men också ett år då Järvaborna gick samman mot gatuvåldet.

I december hölls en två dagars demonstration mot våldet på Rinkeby torg.
Ungdomarna på Fryshuset i Husby arrangerade festivalen United Hoodz i Kista träff i slutet av december för att ena ungdomarna.
– Efter allt som hänt i förorterna: kriminaliteten, skjutningarna och det allmänna våldet så vi vill skapa en positiv bild bland oss som sedan kan inspirera den yngre generationen, säger 15-åriga Mona Abdalla från Husby.
Ett viktigt budskap som ger hopp om ett 2017 i Järva med mer glädje och mindre sorg.

 

Årets bild

"Alla flyktingar som kommer till Sverige borde få en svensk mentor. Då skulle de komma in i samhället mycket snabbare", säger Sonja Dousa.

”Alla flyktingar som kommer till Sverige borde få en svensk mentor. Då skulle de komma in i samhället mycket snabbare”, säger Sonja Dousa. Foto: Oliver Lindkvist

Bilden:

JÄRVAHJÄLTE. Sonja Dousa öppnade inte bara upp Akalla by som ett transitboende under hösten 2016, utan bjöd även in den syriska flyktingen Bayan Asfari och hennes barn att bo hemma hos sig och sin familj. Vi träffade dem i september ett år senare – då hade Bayan fått uppehållstillstånd och en lägenhet i Rinkeby.
”Alla flyktingar som kommer till Sverige borde få en svensk mentor. Då skulle de komma in i samhället mycket snabbare”, säger Sonja Dousa.

 

3 virala succéer:

1. Hela Järva har fått fotbollsfeber

Derby Rinkeby United FC MArtin KayongoMutumba. Husby FF. Grimsta IP

Drygt 2000 personer såg Husby FF spöa Rinkeby United i Sveriges hetaste division 5-derby den 27 april. ”De broar som kan byggas med hjälp av denna idrott är oändliga”, sa Mogos Senay i Husby FF.

2. Ghettosuperstars drar storpublik

Delar av Ghetto Superstars i KFUM-studion: Boris Marin, Hasti B, Blizzy, Elias, Monti B och deras kompis Ahmed Azzawi.

Delar av Ghetto Superstars i KFUM-studion: Boris Marin, Hasti B, Blizzy, Elias, Monti B och deras kompis Ahmed Azzawi.

Hiphop är stort i Järva. Hiphopkollektivet Ghettosuperstars drar storpublik var de än spelar i landet. Mitt i träffade dem i september när Blizzy just släppt sin debut-EP.

3. Från Husby till miljardimperium vid Stureplan

Aeid Esmaeilzadeh växte upp i Husby och Ashkan Pouya växte upp i Gävle. Nu har de företagsgruppen Serendipity (miljardimperium) vid Stureplan och har blivit kallade för "näringslivets Zlatan" av finansmannen Anders Wall. Nu har det kommit ut en bok med historien om hur de lyckats. Foto: Anna Z Ek

Saeid Esmaeilzadeh växte upp i Husby och Ashkan Pouya växte upp i Gävle.  Foto: Anna Z Ek

De har blivit kallade för näringslivets Zlatan. Barndomsvännerna Saeid Esmaeilzadeh och Ashkan Pouya växte upp i Husby och Gävle, och har gjort en resa både som flyktingbarn till Sverige och en klassresa inom landet.

 

15-åringen mördades utanför en port i Akalla tisdagen den 19 januari.

15-årige Robin mördades utanför sin port i Akalla den 19 januari i år.

Morden i Järva

16 personer har mördats i Järva från januari 2015 fram till 30 augusti 2016, enligt polisen. Majoriteten av dem på öppen gata. En av dem var 15-årige Robin Sinisalo som sköts ihjäl utanför sin port i Akalla. Nu i december inträffade ytterligare dödsskjutningar då två bröder mördades i Rinkeby och två veckor senare sköts en man till döds i Tensta.
Det handlar om söner, syskon, klasskompisar och grannar.

10 procent av morden i Järva

Förra året konstaterades 112 fall av dödligt våld i hela landet, enligt Brottsförebyggandet rådet. 10 procent av dem – eller 11 fall – kopplas till Järva.
Mitt i har rapporterat om vapentillgången, skottlossningarna, vi har pratat med drabbade, poliser och inrikesminister Anders Ygeman (S) om den negativa utvecklingen i Järva och frustrationen över att det inte görs mer för att stoppa den.
Kriminologen och gängexperten Camila Salazar berättade att offren för dödsskjutningarna blir kriminaliserade helt enkelt för att de har blivit mördade i förorten.
– Det ger signaler om att det som händer i förorten och de som blivit skjutna inte blir lika viktiga som om det hänt i en annan stadsdel. Som att personer som dör i förorten inte är lika värda, sa hon.

 

20161110_173208Foto: Arne Johansson

Hyresgästerna tog fighten

Drygt hundra hyresgäster samlades i Husby den 10 november för att protestera mot fastighetsbolaget D.Carnegies underhåll och hyreshöjningar. Aktionsgruppen för bostäder för lika villkor, som bildats av boende i D.Carnegies fastigheter tillsammans med Norra Järva Stadsdelsråd, lämnade senare in en protestlista med 586 namnunderskrifter.

Och protesterna gav resultat. Någon vecka senare kom D.Carnegie och Hyresgästföreningen överens om en rad åtgärder för Järva. Bland annat ska akuta brister, som till exempel trasig spis eller vattenskada, åtgärdas omgående.

Arne Johansson, ordförande i Norra Järva Stadsdelsråd, ser överenskommelsen mellan fastighetsbolaget och Hyresgästföreningen som en öppning.
– Man lovar åtgärder, och vi tänker följa upp för att se att de lever upp till överenskommelsen. Tidigare har hyresgäster gång på gång anmält brister utan att det åtgärdats, säger han.

 

Hedersförtryck. ”Unga kvinnor gifts bort i Järva

Uppskattningsvis 100 000 unga mellan 15 och 20 år i Sverige lever med hederskultur som begränsar deras vardag, enligt en statlig utredning som gjordes 2014. I september träffade Mitt i Järvabon Maria Rashidi, som blev attackerad med syra i ansiktet. Nu kämpar hon mot hedersrelaterat förtryck.
Maria Rashidi vittnar om att situationen för många flickor och kvinnor i förorter som till exempel Husby, Akalla, Tensta och Rinkeby har blivit svårare de senare åren, och att utvecklingen snarare går bakåt än framåt.
– Svenska samhället är alldeles för tyst om det här, säger hon.

 

Aktion mot Förbifarten

Ett hundratal miljöaktivister gick från Eggeby gård till förbifartsbygget vid Akalla den 12 augusti. Framme vid bygget satte de sig ner och blockerade arbetsplatsen i protest mot motorvägsbygget.
– Jag tror absolut att det fortfarande finns chans att stoppa bygget. Det handlar om klimaträttvisa, utsläppen kommer att drabba de som redan bor i utsatta områden. Jag tror inte att det kommer att finnas tillräckligt med medel för att bygga hela vägen, säger Tenstabon Anna Nygård från Vägs ände, som låg bakom aktionen.

Miljöfestival

Veckan innan hölls en miljöfestival på Eggeby gård där miljö- och människorättsaktivister från hela landets samlades.
Festivalen avslutades under fredagen med två demonstrationer, en civilolydnadsaktion som började på förmiddagen, och en laglig demonstration på Akalla torg på eftermiddagen.
Den första aktionen började vid halv tio på fredagsförmiddagen då ett 100-tal demonstranter gick från Eggeby gård till Trafikverkets byggarbetsplats nedanför Akalla, där Förbifartens tunnelmynningar håller på att tas fram.

Blandad samling tågade

I tåget gick en blandad samling aktivister, både gamla och unga, och ett par barn. En grupp ungdomar från Järva anslöt vid Akalla.
– Det är aldrig någon som lyssnar på oss som bor här, så har det alltid varit. Vi vet att vi aldrig kommer att ha någon talan, men vi går ändå med, säger en av de unga järvaborna.
Vägarbetet avstannades när aktivisterna blockerade ingången.
– Vi har haft en avvaktande inställning och jobbar i nära samarbete med polisen. Hittills har det varit fredligt, men på eftermiddagen tog sig ett fåtal personer in på arbetsområdet, säger Johan Brantmark, projektchef för Förbifart Stockholm på Trafikverket.
Aktionen avbröts senare under kvällen.

 

Spåkulan

Det kommer vi att prata om 2017 i Akalla, Husby och Kista
Tryggheten kommer att fortsätta ligga överst på agendan för boende i Järva och för beslutsfattare. Diskussioner om fler poliser och den kommande polisstationen i Rinkeby fortsätter under nästa år.
Bostadsbyggandet fortsätter, framför allt i Kista där tusentals nya bostäder planeras och ska göra de centrala delarna till en levande stad, med både bostäder och företag.
Begravningsplatsen på Järvafältet har klubbats igenom trots stora protester, utvecklingen av den följer vi nästa år.

 

Din bästa Stockholmsguide

Fler nyheter från Kista

Nyheter

Polisen fortsätter jaga stulna mopeder

Åhléns håller stängt även under söndagen
Terrordådet

Nytt dödsoffer i terrordådet

Morgonkollen

Nej till kameror vid Bredängs moské

Sport

Sportsvepet: Stockholm nobbar vinter-OS 2026

Nyheter

KARTA: Alla eldar i hela Stockholm

Nyheter

Inspireras av spelutvecklare