Min lokala hjälte

Här odlas det i Kungsholmens parker

Den ekologiska jorden och lådorna står staden för. Sedan är det upp till varje odlare att fylla lådorna, här i Fredhällsparken, med frön och vattna från tankar som staden placerat ut i närheten.
Den ekologiska jorden och lådorna står staden för. Sedan är det upp till varje odlare att fylla lådorna, här i Fredhällsparken, med frön och vattna från tankar som staden placerat ut i närheten.
Rabarber, ruccola och spenat. Det odlas för fullt i Kungsholmens parker. Ett initiativ från stadsdelsförvaltningen för en grönare och skönare innerstad.

Under sommaren finns nya odlingslådor för stadsodling utplacerade i fyra av Kungsholmens parker, Parktorget på Kungsklippan, Fredhällsparken, Sankt Göransparken och Tvärbaneparken på Stora Essingen.

Initiativet kommer från stadsförvaltningen för att det ska bli grönare och trevligare. Projektet drog i gång i början av maj och det har varit full fart på odlandet sedan dess. När Mitt i tog en runda förbi stadsodlingarna på Stora Essingen och i Fredhällsparken prunkar bland annat stora rabarber, prydliga rader av blasten till morötter och små skira blad som ska bli bondbönor tittar fram i den ekologiska jordmyllan. I stort sett varje låda är det fullspäckat med grödor.

Vem som helst har fått odla i lådorna genom principen först till kvarn, ingen föranmälan har krävts. Odlingssugna har helt enkelt fått trycka ner sina frön där det finns plats. Sedan har det varit upp till varje odlare att se till att odlingarna märks, vattnas och sköts snyggt. Inga rapporter har hittills kommit om skadegörelse eller stulna grödor, enligt stadsdelsförvaltningen.

På en filt vid odlingarna i Fredhällsparken sitter Sanna Arvidsson, som bor i närheten.

– Det är ett jättebra initiativ tycker jag. Till nästa år ska jag tipsa förskolorna om det, om det nu blir en säsong till, säger hon.

Vågar man då äta grödor som odlats i innerstan? Enligt Ulrika Flodin Furås, som bland annat skrivit flera böcker om stadsodling, kan man det.

– Ja, det finns inget bly längre i avgaserna. Man brukar säga att man bara ska se till att odlingen är 30 meter från en större gata. Men visst blir det dammigt. Man måste skölja av det man odlar, har hon tidigare sagt till Mitt i.

Enligt stadsdelen har det i stort sett varit fullplanterat i alla nya stadsodlingslådor sedan i maj då projektet drog igång. Lådorna plocks bort den sista augusti, då efter sommaren kommer projektet att utvärderas för en möjlig förlängning även sommaren 2017.

Det finns även tre föreningar på Kungsholmen som sköter stadsodlingar efter att ha fått bidrag från stadsdelsförvaltningen. Dessa ligger i Västra Primusparken, på Snoilskysvägen i Fredhäll, och i Nelly Sachs park i Hornsberg.

Kungsholmens stadsdelsförvaltning fick i förra årets budget 400 000 kronor i så kallade demokratipengar, som öronmärktes bland annat till stadsodling.

Fakta