ANNONS

Här ökar andrahandshyrorna mest

Andrahandshyrorna ökar mest i Skärholmen och Brännkyrka.
Andrahandshyrorna ökar mest i Skärholmen och Brännkyrka.
I förorterna skjuter andrahandshyrorna i höjden.
Allra mest har de ökat i Skärholmen och Brännkyrka.
ANNONS

Trenden med skenande priser på Stockholms andrahandsmarknad har pågått i flera år.

Störst ökning i förorterna

De stora ökningarna sker nu i förorterna – och inte i innerstan som tidigare. I Skärholmen och Brännkyrka ökade andrahandshyrorna med 26 procent och i Spånga och Kista med 12 procent, visar Qasas siffror.

– Vi ser en ökning i antal personer som vill hyra ut, vilket i sin tur kan vara en konsekvens av nedkylningen på bostadsmarknaden. I statistiken ser vi också att fler hyresgäster blickar ut utanför tullarna. Det gör att de priserna stiger men från betydligt lägre nivåer, säger Mattia Tosti, talesperson på Qasa.

 I innerstan tyder däremot mycket på att hyresnivåerna håller på att stabilisera sig.

Enligt nya siffror från bostadssajten Qasa har andrahandshyrorna minskat i både Vasastan och Östermalm, medan det skett marginella ökningar på Södermalm och Kungsholmen.

Minskade med 19 procent

Och störst är förändringen på Östermalm. Mellan andra kvartalet 2017 och andra kvartalet 2018 minskade hyrorna i stadsdelen med 19 procent. Minskningen för en genomsnittlig trea är ännu större, hela 33 procent. Just nu beräknas en trea på Östermalm kosta 15 388 kronor i månaden jämfört med 22 889 under 2017.

I Vasastan minskade priserna för en andrahandstvåa med sju procent, medan priserna gick upp med 13 procent för trerummare.

Statistiken grundar sig på 17 187 bostadsannonser på sajten Qasa och jämför andrahandshyror under andra kvartalet 2017 med samma period 2018.