Här ökar priserna mest i hela länet

Mäklaren Carina Rosendahl menar att hon knappt hinner få in de mindre Haningelägenheterna från säljarna innan de säljs. ”Allt fler hittar ut hit, till stor del beror det nog på närheten till både stan och havet”, säger hon.
Mäklaren Carina Rosendahl menar att hon knappt hinner få in de mindre Haningelägenheterna från säljarna innan de säljs. ”Allt fler hittar ut hit, till stor del beror det nog på närheten till både stan och havet”, säger hon.
Bostadsrättspriserna i Haninge fortsätter spikrakt uppåt och ökar mest i hela länet.

Nu ligger snittpriset på 18 600 kronor per kvadratmeter – en ny rekordnotering.

Att utbudet är hälften så stort som förra hösten är en av anledningarna till prisstegringen.

Prisrekord på prisrekord. Haninges bostadsrätter fortsätter att öka kraftigt i pris och nu har kommunen högst ökning i länet på bostadsrätter de senaste 12 månaderna.

Det genomsnittliga kvadratmeterpriset ligger på över 18 600 kronor. Aldrig någonsin har det varit så här högt, visar siffror från Svensk Mäklarstatistik.

Sista året har Haningepriserna ökat med 15 procent och kommunen är därmed ensam Stockholmskommun om att ligga över riksgenomsnittet som landar på en 14-procentig ökning. I länet som helhet är ökningen 12 procent.

– Förutom det väldigt magra utbudet, så har ju hyresrätterna minskat och ränteläget är fortsatt otroligt bra. Jag tror det är förklaringen, säger mäklaren Carina Rosendahl på Mäklarringen.

Vi är med på hennes förhandsvisning av en etta på 30 kvadrat på Vallavägen i Handen. Utgångspriset ligger på 790 000 kronor, men budgivningen drog snabbt iväg över 1,2 miljoner kronor.

Spekulanten Annika Järnholm hängde på låset.

– Vi köpte en 50 kvadrat stor lägenhet till vår ena son här i närheten i februari. Nu tittar vi till min andra son och den här lägenheten får jag räkna med att betala mer för trots att den bara är på 30 kvadrat. Men vi känner att vi vill hugga direkt och vi vill ha något i Haninge.

Utbudet i höst har varit nere på 39–40 lägenheter vissa veckor. Sett till förra höstens motsvarande perioder är det en halvering. Utbudet var dock ännu lägre under sommarveckorna, visar siffror från Hemnet.

Frågan alla ställer sig, när kommer priserna att avmattas?

– Priserna kommer säkert att hålla i sig över våren, men så småningom kommer efterfrågan att mattas. Räntan förväntas ju höjas till normalläge och dessutom närmar sig de kommande bostadsprojekten som till exempel Haningeterrassen, säger Carina Rosendahl.

De kommande 78 000 bostäderna och de tio nya tunnelbanestationerna i länet förväntas kunna minska priserna på sikt i regionen, men Ingrid Eiken, vd på Mäklarsamfundet, menar att projekten ligger för långt fram i tiden för att ge någon effekt redan.

– Det blir fortsatta prisökningar. Det är för dyrt för folk att bo i stan där de jobbar, då söker man sig till områdena som inte hunnit bli så dyra, som Haninge, och när många gör det blir ju efterfrågan väldigt stark, säger hon.

Priserna kommer säkert att hålla i sig över våren.Carina Rosendahl

Fakta

Vendelsö dominerar i årslistan