ANNONS

Här ökar priserna mest i innerstan

Mäklaren Lotta Larsson samtalar med spekulanten Sofie Wendt i en lägenhet på Odengatan. Sofie har scoutat marknaden i snart ett år och är redo att byta upp sig från sin gamla lägenhet.
Mäklaren Lotta Larsson samtalar med spekulanten Sofie Wendt i en lägenhet på Odengatan. Sofie har scoutat marknaden i snart ett år och är redo att byta upp sig från sin gamla lägenhet.
Priserna för en bostad i Vasastan har ökat rejält senaste året.

Snittpriset per kvadratmeter ligger nu på nästan 90 000 kronor.

Och nu drar bostadsrallyt igång igen efter sommarstiltjen.
ANNONS

Färska siffror från Svensk mäklarstatistik visar att priserna i Norrmalms stadsdel har ökat med 18 procent det senaste året. Kvadratmeterpriset gick upp med över 12 000 kronor.

Det är den högsta ökningen i hela innerstan. Norrmalm är också den dyraste stadsdelen att köpa bostad i, med ett snittpris på 89 561 kronor per kvadratmeter.

– Vi har ju prisuppgångar som har varit enorma i hela landet. Räknar man procent i Stockholm växer ju egentligen ytterstaden mer. Men i kronor är det fortfarande så att det är innerstaden som ökar mest, säger Hans Flink, försäljningschef vid Svensk mäklarstatistik.

En stor del av ökningen skedde i början på året då Finansinspektionen flaggade för ökade amorteringskrav. Men kraven infriades aldrig och de senaste beskeden från regeringen är att ett amorteringskrav kan införas under 2016.

– Det har varit en otrolig prisstegring. Marknaden kanske fick en ofrivillig skjuts i form av amorteringskravet, vilket gjorde att den pushades ganska onaturligt, säger Lotta Larsson, mäklare på Innerstadsspecialisten.

Att priserna fortsätter att stiga i samma takt tror inte Lotta Larsson är särskilt troligt.

– Den värsta rushen var ändå i våras, så jag tror inte priserna kommer att rusa så jättemycket nu. Men det finns heller inget som säger att de kommer att minska och som alltid så är det ju utbudet som styr priserna. säger Lotta Larsson.

Hon får medhåll av innerstadskollegan Sandra Hansson på Bjurfors.

– Jag tror inte att priserna kommer att fortsätta öka lika mycket, men det beror på utbudet. Kommer det att vara lågt utbud som tidigare i år kan priserna fortsätta upp i samma takt, säger Sandra Hansson.

ANNONS

Efter en lugn sommar i Stockholm med få men prisstarka objekt väntas nu höstsäsongen sparka igång rejält. De närmaste veckorna väntar stora visningshelger för både mäklare och nyblivna stockholmare.

– Nu börjar skolorna igen och då flyttar ju folk till Stockholm, till universitet och andra skolor. Då blir det också en stor efterfrågan. Det är ett hysteriskt intresse för de mindre lägenheterna med alla nyinflyttade. Det verkar vara en omättlig marknad, säger Lotta Larsson.

Det är ett hysteriskt intresse för de mindre lägenheterna med alla nyinflyttade.Lotta Larsson

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vasastan direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.