Här öppnas Skanstulls nya matpalats

Byggaren Mikael Karlsson har varit med och byggt restaurangtorget sedan starten i våras. Trots att det ser långt i från färdigt ut tror han att allt kommer att vara på plats till öppningen i början av december.
Byggaren Mikael Karlsson har varit med och byggt restaurangtorget sedan starten i våras. Trots att det ser långt i från färdigt ut tror han att allt kommer att vara på plats till öppningen i början av december.
Kalvköttskebab, bakelser och vegansk fastfood.

I nära ett år har mitten av Ringen centrum varit en byggarbetsplats – men snart öppnar här ett nytt restaurangtorg.

Fast närboende frågar sig om det verkligen behövs fler matställen på Södermalm.

Det borras, brakas och sågas i mitten av Ringens centrum. Ett högt plywoodplank har i nära ett år skärmat av centrumets nav. Flera centrumbesökare håller för öronen när en sågklinga möter vad som låter som en massiv järnbalk.

Lokaltidningen Mitt i har fått komma innanför planket för att tjuvkika på det som byggs – ett nytt restaurangtorg. Här kommer tio olika krögare hyra in sig i varsina bås och servera olika typer av mat.

Och det är inte vilka kockar som helst. Magnus Nilsson som driver restaurang Fäviken i Jämtland, som rankas som en av världens bästa restauranger, kommer att öppna en korvkiosk. Och Daniel Roos, konditorn som tagit guld i mat-OS och som gjorde Nobeldesserten i fjol, startar ett nytt konditori.

– Det känns superroligt att kunna öppna upp på Södermalm, säger han.

Att många välkända krögare är knutna till det nya restaurangtorget beror på matentreprenören Ricard Constantinou, som har varit med och utvecklat konceptet.

– Många av kockarna som öppnar här är vänner till mig, och har förtroende för mitt arbete.

Han tror även att konceptet med snabbmat har sporrat de prisbelönta kockarna att öppna nya filialer.

– Det är en utmaning, att kunna servera mat snabbt med hög kvalité. Det gillar kockarna. De gillar utmaningar.

Det nya restaurangtorget kommer att få namnet ”Teatern”. Namnet kommer från att matgästerna, förutom att sitta på vanliga bord och stolar, kommer att inmundiga sin mat på läktare runt om restaurangtorget.

Söderbon Pia Sandberg-Löveskjöld har länge undrat över ”det stora schabraket i mitten av centrum” . När hon får höra att det ska bli ett restaurangtorg tycker hon att det låter trevligt.

– Men finns det verkligen behov av tio nya restauranger? Det finns så många här runt omkring i området, säger hon.

Den uppfattningen delar inte ägaren av Ringen centrum, AMF-fastigheter, som menar att stadsdelen är underrepresenterad i matväg.

– Vi såg ett behov av bra mat i Skanstull. Vi hoppas att Teatern kommer att bli en naturlig mötesplats för både boende och arbetande runt om i området, säger Henriette Johansson, centrumchef.

Fakta

Snart premiär för Teatern – Ringens nya restaurangtorg

Ett nytt restaurangtorg öppnar i mitten av Ringen centrum.

Det blir nio olika kök, alla med olika inriktningar, och ett patisserie.

Målet är att servera lyxigare snabbmat med 250 sittplatser på cirka 550 kvadratmeter

Några av kockarna som öppnar är Magnus Nilsson, som driver Fäviken i Jämtland, Maximilian Lundin som ska erbjuda ekologisk och vegansk streetfood, Adam Dahlberg och Albin Wessman som ska servera japanska nudlar i buljong och Mikael Gröndal och Linus Ahlstedt som ska laga sydfransk snabbmat.

Det nya restaurangtorget öppnar 5 december. Öppettiderna på restaurangtorget kommer att följa centrumets öppettider.

Fakta

Ringen - från bryggeri till galleria

Ringen centrum ligger i bottenplanet på ett bostadshus på Götgatan 132.

Centrumet invigdes 1983 och har sedan dess byggts om och utvidgats vid två tillfällen, 1996 och 2004.

Ligger i kvarteret Rektangeln med anor från 1600-talets rutnätsplan. Då låg här brännvinsbrännaren Sven Perssons trädgård.

Under 1800- och 1900-talen låg här Piehls nya bryggeri.