Här pressas 60 ton i veckan

På Loviseberg köper de inte in några färdiga puréer utan pressar all frukt själva. Karl Hansson är vd på företaget.
På Loviseberg köper de inte in några färdiga puréer utan pressar all frukt själva. Karl Hansson är vd på företaget.
Lovisebergs råsaft.
Lovisebergs råsaft.
Inga tillsatser, bara juice. Det råder en vitamintrend och det blir vanligare med juicebarer i gallerior, på gym och flygplatser runt om i Sverige.

För råsaftproducenten Loviseberg i Vretarna har det gett luft under vingarna.

Färskpressad. Det är ett ord som juicenörden Karl Hansson tycker har missbrukats genom åren. Det kan stå på vilket juicepaket som helst, så länge frukten pressades när den var färsk.

– Det spelar ingen roll om det var för ett år sedan, i Brasilien, säger Karl Hansson, vd för Lovise­berg råsaft. Hur färsk är den juicen när den når konsumenten egentligen?

Sedan tre år har produktionen varit i gång på Loviseberg. Den 2 000 kvadratmeter stora lokalen rymmer mängder av skal- och pressmaskiner; juicetrummor och oändligt många lådor med apelsiner och annan frukt.

Omsättningen har varje år fördubblats eller mer sedan verksamheten drog i gång. Anledningen, enligt Karl Hansson, är en ökad medvetenhet hos konsumenterna.

– Det är en allmän juicetrend som råder just nu. Det är så lätt att, i dagens informationssamhälle, ta reda på hur maten och drycken man köper är tillverkad. Och det spelar en allt större roll för konsumenten, säger han.

Det som skiljer råsaften från Loviseberg från de flesta andra juicer i matvaruhandeln är att den inte på något sätt hållbarhetsbehandlas. Det är en färsk produkt och det märks så klart på flaskornas bäst före-datum. Den bör drickas upp inom en vecka.

– När man hållbarhetsbehandlar juicen förändras näringsvärdena, färgen och konsistensen. Vi vill att det ska vara så mycket kvar av frukten som det bara går, säger Karl Hansson. Bland annat kan pastörisering med höga temperaturer göra att c-vitaminerna i apelsinjuicen minskar.

Varje vecka pressas 30 000 liter juice från 60 ton frukt på Lovise­berg. Allt görs från grunden i presseriet, inget är färdigpressat när det kommer dit.

Var frukten kommer ifrån varierar. Det beror på var någonstans det är säsong. Karl Hansson köper in apelsiner från Uruguay, Sydafrika och Spanien. Just nu är de från Egypten bäst.

Råsaftscentrifugen blev årets julklapp 2013. Man kan tro att hemmapressandet skulle kunna hota verksamheten på Loviseberg, men enligt Karl Hansson har det bara varit positivt för företaget.

– Det medförde ett större intresse för juice och råsaft. Fler juice­barer öppnade och vi kunde ­leverera till dem, säger Karl Hansson.

Vad har du för tips till hemma­pressaren?

– Om man pressar egen juice hemma ska man inte vara rädd för att pressa på olika sätt. Det behöver inte vara i en råsaftcentrifug. Och framför allt ska man behålla så mycket av frukten som möjligt, sila inte bort fruktköttet, och våga mixa olika frukter och grönsaker, säger Karl Hansson.

Det är en allmän juicetrend som råder just nu.Karl Hansson, vd

Fakta

Frukt och grönt skyddar mot sjukdomar

Frukt och grönt är bra källor till vitaminer och mineraler.

Vissa av fibrerna påverkar blodsockret, och därmed insulinnivån, positivt och tros kunna minska risken för tjocktarmscancer.

Flera studier visar att frukt och grönsaker bidrar till att skydda mot sjukdomar, till exempel cancer, högt blodtryck, typ 2 diabetes, hjärt-och lungsjukdomar samt högt kolesterol.

Källa: Livsmedelsverket