Här regerar labradoren

Stor, liten, lurvig, lugn, energisk, kelig – alla hundraser har sin alldeles speciella charm. Men får Sollentunaborna välja blir det en labrador retriever.

Den överlägset populäraste hundrasen i Sollentuna är labrador retriever, enligt färska siffror från Jordbruksverket.

En av dem som har anammat trenden och har en labrador är Vanessa som bor i Tureberg. Hon tror att man väljer just en labrador eftersom de är hundar som har pondus, och som både lyssnar och lyder.

– Det är min mammas hund egentligen, men jag förstår varför man säger att hunden är människan bästa vän. Jag trodde faktiskt att pitbull var den vanligaste rasen här, säger hon.

Förutom att vara en gott sällskap tror Vanessa att hunden kan ha en annan god funktion.

– Är man arbetslös eller sitter hemma mycket tvingas man ta ansvar och ha rutiner om man skaffar en hund, vilket kan vara jättebra. Men det är ett stort ansvar, och inte bara en accessoar.

Marie Jensson köpte en dansk-svensk gårdshund för nio år sedan, och har inte ångrat sig en sekund – även om hon köpte den lite på chans.

– Jag tänkte mest, ”åh vilken gullig hund” och inte så mycket på hur rasen egentligen var. Vilket inte var så smart, man borde ju egentligen tänka igenom sitt val av hund lite mer. Men för mig har det fungerat jättebra, jag har med henne på jobbet varje dag.

Sammanlagt finns det 2 914 hundar registrerade i Sollentuna kommun. De vanligaste tilltalsnamnen på hundar, sett till hela Sverige, är Molly, Bella och Ludde. Mona Haddad i Tureberg är en av den som döpte sin hund till just Bella.

– Förut hade jag en pitbull, men när han gick bort bestämde jag mig för att skaffa en malteser. Det har jag inte ångrat.

Hur tänkte du när du valde hundras?

Vanessa, 23 och labradoren Svante, Tureberg.

"Jag tror min mamma tänkte att hon ville ha en hund som var lydig, hade pondus och som var lätt att promenera med."
Mona Haddad, 69 och maltesern Bella, Tureberg.

"Jag ville ha en liten hund som lätt at ha att göra med. Då var en malteser perfekt."
Kerstin Hermansson, 70, med sin cavalier king charles spaniel Penny, Rotsunda.

"Jag har haft den här rasen jättelänge. Det var när prinsessan Victoria fick en sådan valp i unga år som jag fick upp ögonen för den egentligen."
Lena Åström, 71, och dvärgschnauzrarna Gurgi och Lasse, Tureberg.

"Jag ville ha en ras som passade mig som pensionär. Men egentligen fastnade jag för den här rasen för längesedan egentligen, så det var inget svårt val."
Fakta

Hela topplistan

Labrador retriever: 110

Jack russel terrier: 91

Golden retriever: 84

Schäfer: 80

Chihuahua, korthårig: 74

Rottweiler: 62

Yorkshireterrier: 55

Chihuahua, långhårig: 53

Cocker spaniel: 50

Pudel, dvärg: 50

Källa: Jordbruksverket