Här rivs de farliga balkongerna

De första balkongerna monteras ner. Först plockade företaget bort räcken och säkrade konstruktionen med spärrar. Sedan började de plocka ner bottenplattor och pelare.
De första balkongerna monteras ner. Först plockade företaget bort räcken och säkrade konstruktionen med spärrar. Sedan började de plocka ner bottenplattor och pelare.
720 balkonger ska rivas på grund av rasrisk.

Förra veckan påbörjade Akelius jobbet och i bästa fall kan de första hyresgästerna sitta och äta på nya balkongen någon gång i sommar.

– På ett och ett halvt år hoppas jag att vi är helt klara, säger Ulf Gustafsson på Akelius.

Rivningen började på Storskogsvägen 60 och fortsatte sedan med nummer 71. När kommunen gett tillstånd till att påbörja rivningen på de två adresserna gick allt snabbt. Tillståndet kom på tisdagen och lappar kom upp i de aktuella trapphusen samma dag.

– Det här är inga problem för oss förutom att jag tycker att hela projektet tar för lång tid, säger Salembon Kurt Wallström.

De som bor i husen har inte kunnat använda sina balkonger sedan november. Totalt är det 720 balkonger som ska tas ner från Akelius lägenheter i Salem, sedan företaget upptäckt att balkongerna som har en ovanlig konstruktion inte är säkra längre.

De två adresserna på Storskogsvägen ingick i ett test där en entreprenör ville ta reda på metoder för att montera ner balkongerna som vilar på klackar på pelare, som i sin tur är fastsatta med sprintar i botten och toppen.

I april förväntas Akelius vara klara med upphandlingen av tjänsterna att plocka ned och sätta upp nya, säkra balkonger.

– Det här är ett dyrt kalas, säger projektledaren Ulf Gustafsson som dock kan dementera att jobbet skulle gå på hundratals miljoner kronor.

Förutom kostnaden för att ta ner och sätta upp nya balkonger, ger företaget efter förhandlingar med Hyresgästföreningen en hyresnedsättning på i genomsnitt fem procent. Det är en genomsnittlig procentsats som är vanlig i sådana här fall.

– Det kan vara okej för en del. Men vi tycker att det är för lite. Vi använder balkongen mycket och hade bland annat lagt dit trägolv, säger Salembon Kurt Wallström.

De som bor i husen ska sedan kunna välja mellan en vanlig eller inglasad balkong.

– Det är bra. Samtidigt är det viktigt att det inte blir för dyrt, säger Kurt Wallström.

Efter upphandlingen kommer Akelius att fortsätta nedmonteringen av balkonger.

– Efter att vi fått bygglov tror jag att vi är helt klara på ett till ett och halvt år. Jag tror att vi kommer i gång någon gång under våren eller sommaren, säger Ulf Gustafsson från Akelius.

Hyresgästerna kommer att få nya balkonger successivt. Ett antal veckor efter att en balkong tagits bort kommer en ny att sättas upp.

– I sommar eller sensommar hoppas jag att de första nya är uppe, säger Ulf Gustafsson.