Här rullar pengarna in till välgörande ändamål

Ett välgörenhetskafé på hjul har sett dagens ljus i Västertorp. Det rullande kaféet söker själv upp sina gäster – som sedan får bestämma vad kaffet ska kosta.

Konceptet är enkelt. Den rullande kafévagnen kommer att puttas omkring till olika platser där det kan förväntas finnas fikasugna stockholmare. De kan sedan köpa kaffe, te, bullar och kakor till donationspris – var och en betalar det som känns lagom. Sedan får varje kund rösta på ett välgörande ändamål dit dagens vinst ska doneras.

Idén kommer från Oslo där ett kafé har rullat omkring på gatorna hela sommaren. En av personerna bakom det svenska kaféet är Marie Hanssen Sjåvik, vars bror skapade den norska förlagan.

– Där har det gått jättebra. När folk hör att det går till välgörenhet tycker de att det är jätteroligt, ­säger hon.

Hon hoppas att kaféet ska ge möjlighet till möten och samtal mellan människor som kanske inte hade träffats annars.

– Jag tycker att det är intressant med spontana möten. Jag tror folk uppskattar det, säger hon.

Kafévagnen har Marie tillsammans med bland andra kompisen Elin Henriksson och ytterligare några personer snickrat ihop och målat själva. Material har de fått eller hittat i exempelvis grovsoprum.

– Härom dagen tänkte vi att vi behövde några bra stolar att ta med. Då tittade vi i grovsoprummet där Elin bor och hittade nio fina klappstolar. Det är helt sjukt vad folk slänger, vi har haft väldigt tur med våra fynd.

Under hösten ska vagnen rulla omkring på olika platser i söderort och på Södermalm, framför allt på lördagar och vissa söndagar. Turerna bestäms efter hand, och kommer att presenteras på ­kaféets Facebooksida. Där kommer kunder också att kunna se vilket välgörande ändamål som pengarna doneras till.

– Vi håller på så länge det är fint väder, så vi får hoppas att det blir en fin höst, säger Marie Hanssen Sjåvik.