Här sålde kvinnor sex

Lägenheten i Råsunda är nu uthyrd till ett seriöst företag. ”Vem som helst kan råka ut för sådana här bedragare”, säger vd:n för företaget som hyrde ut lägenheten.
Lägenheten i Råsunda är nu uthyrd till ett seriöst företag. ”Vem som helst kan råka ut för sådana här bedragare”, säger vd:n för företaget som hyrde ut lägenheten.
Två prostituerade kvinnor från Baltikum sålde sex i en lägenhet i Råsunda. Nu har två män dömts för koppleri.

– Vi blev lurade av männen. säger vd:n på det företag som hyrde ut lägenheten.

I oktober slog polisens prostitutionsgrupp till mot en lägenhet på Kungsholmen där en kvinna sålde sex. Polisen misstänkte att kvinnan kunde ha hallickar.

Utredningen svällde och spåren ledde bland annat till en lägenhet i Råsunda där två kvinnor från Baltikum sålt sex.

Bakom lägenheten står ett företag som hyr ut lägenheter i andra hand. Företaget hade under hösten kontaktats av två män som uppgett att de arbetade för ett sportföretag och behövde lägenheten för två kvinnliga ”konsulter”.

– Männen var övertygande i sin framtoning. Vi kollade upp företaget och det hade en god ekonomisk historik, säger vd:n.

Männen fick ut nycklarna men hade svårt att betala förskottshyran. Det visade sig senare att ingen av männen arbetade på sportföretaget.

I november gick vd:n in i lägenheten och noterade att möblemanget bestod av två sängar, två radioapparater och en dator.

– När polisen kontaktade oss förstod vi att vi blivit lurade. Det var jobbigt, säger företagets vd.

Den 4 december greps de två männen, en 45-åring och en 35-åring, misstänkta för koppleri.

45-åringen har nu dömts till två år och tre månaders fängelse för grovt koppleri och 35-åringen till ett års fängelse för koppleri.

Männen, som tidigare dömts för bedrägerier, beskriver sig själva som ”fifflare” i förhör. De kom i kontakt med de baltiska kvinnorna sedan 45-åringen köpt sex av den ena och inlett ett förhållande med henne.

45-åringen erkände under rättegången att han även blåst kvinnorna på pengar genom att ta ut högre hyror än vad han själv betalat.

Mannen gick med på att betala tillbaka 190 500 kronor till en av kvinnorna. Däremot nekade han till koppleri.

Tingsrätten ansåg att 45-åringen gjort sig skyldig till grovt koppleri eftersom han hjälpt kvinnorna att boka hotellrum och skaffa fram lägenheter i bland annat Solna, Johanneshov och Solberga och på så sätt främjat prostitution.

Lägenheten i Råsunda har nu en annan hyresgäst.

– Den är uthyrd till ett seriöst företag den här gången. Vem som helst kan råka ut för sådana här bedragare. Männen är skyldiga oss pengar men vi tror inte att de någonsin kan betala så därför har vi lagt detta bakom oss, säger vd:n.

Fakta

Polisen tillsatte 2009 en särskild prostitutionsgrupp som ledde till en markant ökning av anmälningar.

Enligt polisen behöver inte själva brottsligheten öka utan det kan vara att den upptäcks oftare.