Här såldes falska kläder

Bild på kläder
Bilden är tagen i en av Nackabons lågprisbutiker där falska märkeskläder såldes, enligt åklagaren.
En Nackabo har åkt fast i en gigantisk härva med piratkopierade kläder.

Tillsammans med sin kompanjon misstänks han ha importerat nästan 50 000 olagliga märkeströjor.

Nu krävs kumpanerna på 6,3 miljoner kronor.

Det hela började för ett par år sedan när Nackabons importföretag fick ett mejlerbjudande om att sälja märkeskläder. Företaget drivs av Nackabon, som ansvarade för inköp och försäljning av kläder, och hans kompanjon.

Nackabon kontrollerade etiketter, sömmar och material och jämförde kläderna med sina egna plagg som han köpt på NK. Mannen, som har jobbat i branschen i många år, säger i förhör med polisen att han är bra på att avgöra om kläderna är äkta.

Försäljarnas äkthetsintyg fick de bara per mejl, aldrig i original. Och de kontaktade aldrig de olika designföretagen själva för att kontrollera saken eftersom det inte ”blev så”.

Under ett halvår misstänks de ha importerat 46 000 tröjor: pikétröjor, sweatshirts, skjortor, t-shirts, märkta med Lacoste, Fred Perry, Polo Ralph Lauren, Abercrombie & Fitch och Burberry från det franska företaget, som Nackabon skötte all kontakt med.

Kläderna sålde de enligt åtalet vidare till andra affärer. Tröjor såldes även i lågprisbutiker, som de ägde gemensamt.

Men försäljningen upptäcktes av designföretagen bakom klädmärkena som menar att vartenda plagg är en förfalskning. Att kläderna har deras logotyp och påminner om originalen, men är av sämre kvalitet.

Enligt åtalet ska männen uppsåtligen eller av grov oaktsamhet ha gjort sig skyldiga till varumärkesintrång och de riskerar nu upp till två års fängelse.

Åklagaren yrkar på att de två männen ska få en företagsbot på 600 000 kronor och dessutom tvingas betala drygt sex miljoner kronor, lika mycket som de ska ha tjänat på affärerna.

En tredje man, från Skåne, åtalas också för att ha köpt falska kläder av männen och sålt dem vidare. Han krävs på 1,8 miljoner kronor.

Åklagaren Ingmarie Olsson anser att bevisläget är gott.

– Jag ser en fällande dom och därför har jag åtalat, säger hon.

Det kan också bli frågan om dryga skadestånd till klädmärkena.

Advokaten Sara Pers-Krause företräder Abercrombie & Fitch, som ännu inte tagit ställning till hur stort skadestånd de ska kräva.

– Det beror på mängden produkter, hur dyra de är och hur stora goodwill-skador som uppstått för varumärket, säger hon.

Enligt Nackabons advokat, Torgny Hagen, förnekar mannen brott och menar att det är äkta varor. Han har också en förklaring till de låga priserna.

– De har köpt överblivna varor när säsongen är slut eller stora partier där man inte kan välja sammansättningen, därför är priset per plagg läge än vanligt.

Men polisinspektören Karl Gustav Kindh menar att det inte är trovärdigt.

– De äkthetshandlingar som de fått lämnar en hel del i övrigt att önska. De borde ha sett att det inte var äkta grejer.

Fakta

Varumärken skyddas i lag

Man får inte lov att använda ett skyddat varumärke utan tillstånd. Då gör man sig skyldig till varumärkesintrång.

Den som begår brottet kan förbjudas av domstol att fortsätta med det, men kan också få betala skadestånd till den skadade parten.

Brottet kan också innebära att man döms till böter eller fängelse i upp till två år.

Källa: Patent- och

registreringsverket