Innanför ingången till Matdax butik i Hökarängen står en hög trave med ägg. På förpackningarna syns ett blågult band. Där finns också ett företagsnamn: Ellas Sweden AB.
Svenska ägg alltså? Nej, som ursprungsland står bokstäverna UA, vilket står för Ukraina.
Och vad är det med det då? Jo, enligt Livsmedelsverket finns en misstänkt koppling mellan ägg från Ukraina och flera fall av salmonella i år. Det senaste exemplet är från början av november, då ett antal personer blev sjuka efter att ha ätit bearnaisesås på en Stockholmsrestaurang.
– Det är framför allt efter sommaren som fallen har blivit fler, säger Mats Lindblad, smittskyddssamordnare på Livsmedelsverket.
Risken att smittas av salmonella gäller ägg som är råa eller inte tillräckligt upphettade.
– Om man kokar dem ordentligt är det inga problem. Det är om man till exempel har dem i glass, i en tiramisu eller i en carbonara som det kan bli problem, säger Mats Lindblad.
Förpackning med ägg från Ukraina på Matdax i Hökarängen. Bokstäverna UA är nationsbeteckningen.
Mattias Kamgren
Smittan inte bevisad
Smittan har dock inte påvisats i några prov, trots analyser.
– Det finns andra saker som pekar mot att smittan kommer från ukrainska ägg, bland annat intervjuer med personer som blivit sjuka, säger Mats Lindblad.
Hur ser du på att butiker fortsätter sälja ukrainska ägg?
– Det är problematiskt när vi ser att många blir sjuka. Men det går inte att säga att de gör något fel. Den som för in ägg i landet ska intyga att provtagningar är gjorda. Vi kan inte se att företagen som säljer ägg till Sverige inte uppfyller kraven.
Butiks-vd: ”Märkligt”
Andreas Rosensparr är vd för Matdax i Hökarängen och bekräftar att ukrainska ägg säljs även i butikerna i Hagsätra och Högdalen.
Han vill inte ifrågasätta Livsmedelsverket, men tycker att fokuset på ukrainska ägg är olyckligt.
– Det är lite märkligt att porträttera ukrainska ägg som ett problem när det inte har konstaterats salmonella i ägg från Ukraina, säger han.
Hökisgrannarna Kalle Lindblom och Kersti Holmberg utanför Matdax. ”Märkningen av matvaror i butiker är dålig generellt”, tycker Kalle Lindblom.
Mattias Kamgren
Kundkritiken: ”Måste märka upp dem bättre”
Andreas Rosensparr betonar att de följer utvecklingen när det gäller eventuella utbrott. Tillsvidare ser han ingen anledning att inte sälja äggen från Ukraina.
– Det är viktigt att påpeka att Livsmedelsverkets rekommendationer avser hur äggen konsumeras, inte huruvida butiker ska sälja dem. Alla ägg vi säljer är salmonellatestade.
Hur ser du på märkningen av ursprungsland?
– Min uppfattning är att ursprungsland alltid tydligt ska framgå så att konsumenten kan göra ett medvetet val.
På den punkten får äggförpackningen på Matdax underkänt av kunden Kersti Holmberg.
– Jag skulle ha trott att de var svenska, säger hon, och blir upprörd när hon hör om Livsmedelsverkets rekommendationer.
– Då måste butiken märka upp dem bättre och skriva tydligt var äggen kommer ifrån. Bokstäverna UA säger mig ingenting, säger hon.
Svenska ägg hos butiksjättarna
Butikskedjorna Coop och Lidl, samt Willys och Hemköps ägare Axfood, uppger att de bara säljer svenska ägg. Även Ica har enbart svenska ägg i sitt centrala sortiment, men uppger att sortimentet kan variera mellan butiker eftersom de ägs av enskilda handlare.