Här samlas 30 000 för att fira nationaldagen

Flaggan hissas på nationaldagen den 6 juni.
Flaggan hissas på nationaldagen den 6 juni.
Den 6 juni är det fest i Sverige – inte minst i Sundbyberg där ett av landets största nationaldagsfiranden hålls.

I år är schlagerstjärnan Robin Stjernberg och folkkära Lill-Babs två starka dragplåster.

För nionde året i rad bjuder Sundbybergs stad in till högtidligt nationaldagsfirande på Golfängarna. Mellan klockan 12-19 ska ett fullspäckat program avverkas på såväl stora som lilla scenen.

Klockan 16.30 hälsas nya svenska medborgare välkomna av kommunstyrelsens ordförande Jonas Nygren (S). Efter det sjungs nationalsången ”Du gamla, du fria” gemensamt innan det är dags för en riktig höjdpunkt – att kora Årets Sundbybergare.

Kandidaterna har nominerats av Sundbybergarna själva.

– Det är en bred jury, som röstat fram vinnaren som avslöjas på scen. Den består av folk från idrotten, kulturen, kyrkan och näringslivet, säger Lena Ericsson från kommunen som håller i trådarna.

Förutom blommor och diplom kommer vinnaren att få ett hemligt överraskningspris med anknytning till staden.

Firandet, som brukar locka runt 30 000 besökare, avslutas med musik. Några som dyker upp är folkkära Lill-Babs, Andreas Weise och tonårsidolen Oscar Zia. Melodifestivalskungen Robin Stjernberg kliver på scen vid 18-tiden.

Lokaltidningen Mitt i kommer att vara på plats. Oss hittar du i ett tält där du bland annat kan göra en egen löpsedel och tipsa redaktionen.

Fakta

I Solna firar man med opera

Hagaparken är skådeplats för årets nationaldagsfirande i Solna.

Firandet pågår kl 11-17 och konsertprogrammet sätter igång kl 14-15.30. Scenen kommer i år att ligga vid Pelousen, intill strandkanten.

Hovsångarna Karl-Magnus Fredriksson och Lena Nordin står för skönsång och får även sällskap av Kungliga balettens ballerinor. En elevkör från Solna kulturskola kommer att sjunga tillsammans med Operakören.

I aktivitetsområdet, som ligger på grusplanen framför Koppartälten, kan de som vill pröva att dansa balett tillsammans med ballerinorna. Man kan även göra flaggor, bli ansiktsmålad och gå på trädvandring.

Källa: Solna stad