Här sätts rekord i pepparkakshus

En portal till skogen, en rullstolssnurris och ett Slussen i pepparkaksform.

I årets pepparkakshustävling på Arkitekturmuseet saknas inte fantasin.

Många snillerika bidrag i pepparkaksform om hur staden kan bli bättre för alla att leva i, har kommit in till Arkitekturmuseets årliga tävling.

Bidragen ställs ut på museet fram till den 6 januari. Fram till den 15 december kan man rösta på sin favorit, antingen på museet eller via deras hemsida.

– Vi fick in rekordmånga bidrag i år – 121 stycken. Man har tolkat temat på lite olika sätt. Det är det som är så spännande, att det är stora skillnader på byggena. Det är allt från små barn till arkitekter och professionella bagare som är med och tävlar, säger Lotta Granqvist, projektledare på Arkitekturmuseet.

”Hur kan staden och miljön du lever och bor i bli bättre för dig, din kompis, eller kanske din farfar och framför allt – hur kan det bli så bra som möjligt för oss alla tillsammans?” var några av frågorna som Arkitekturmuseet tillsammans med Utopia och Hjälpmedelscentralen, som är årets samarbetspartners, ställde till pepparkaksbyggarna.

– Vi har alltid olika teman. Själva tanken med pepparkakstävlingen är att man får börja med en idé och sedan omsätta den till verkligheten. Det är så man jobbar när man är formgivare eller arkitekt, säger Lotta Granqvist.

De tävlande delas in i olika fyra grupper: arkitekter, bagare, upp till 12 år och alla andra som bakar. Den 16 december utses vinnarna i varje kategori.