Här ska 6 000 fira på lördag

”Det brukar samlas kring 6 000 firande personer här på torget på nationaldagen. Det är nästan så man inte kan andas”, säger Saleeban Mohamed, Shanta basket, som arrangerar nationaldagsfirandet i Rinkeby.
”Det brukar samlas kring 6 000 firande personer här på torget på nationaldagen. Det är nästan så man inte kan andas”, säger Saleeban Mohamed, Shanta basket, som arrangerar nationaldagsfirandet i Rinkeby.
På lördag firas Sveriges nationaldag på torget i Rinkeby – vilket brukar samla cirka 6 000 personer.

Förutom artister som Marit Bergman och Safoura Safavi på scen ska även den lokala vinnar­låten om Rinkeby utses.

– För varje år har firandet blivit större och större, säger Saleeban Mohamed som är projektledare för nationaldagsfirandet.

Den lokala basketföreningen Shanta basket har arrangerat firandet på Rinkeby torg den 6 juni sedan 2012.

I år uppträder Safoura Safavi och Marit Bergman på scenen som byggs upp på torget för dagen. Även Ayesha, Caro & El Club och artister från Voice of Tensta kommer till firandet. Komikern Khalid Geire är också ett av dragplåstren.

Nytt för i år är ceremonin för nyblivna svenska medborgare, som hålls lokalt på torget.

– De nya medborgare som av olika skäl inte har möjlighet att åka in till stadshuset ska få chans att hälsas välkomna här i Rinkeby, säger Saleeban Mohamed.

En rad politiker ska hålla tal, bland annat Veronica Palm (S), Mehmet Kaplan (MP), Anna Köning Jerlmyr (M) och Amir Adan (M).

– Det blir även avtackning av stadsdelsdirektörerna och ordförandena i Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta, säger Saleeban Mohamed.

Lokaltidningen Mitt i har tidigare berättat om musiktävlingen ”Låten om Rinkeby” där den vinnande låten blir producerad av Rinkebys egna superproducent K-One. Juryn har valt ut tre finallåtar, och nu är det upp till folket att rösta fram sin favoritlåt. Vinnaren presenteras på torget klockan 16.45.

De tre bidragen är ”Orten Å jag” av Chris Pastorella, ”Hey (Rinkeby)” av Yasin och ”Rinkeby” av duon F.Y.R.E som förstärks av 14-åriga Faith.

Fram till klockan 16 på lördag kan man gå in och rösta på sitt favoritbidrag på rinkebystråket.se eller mellan klockan 13–16 i Familjebostäders tält på torget ­under nationaldagsfirandet.

För Saleeban Mohamed är nationaldagen en stor dag.

– För mig är dagen ett forum för att träffa andra människor och att ge en annan bild av Rinkeby än den dystra mediabilden. Och så är det en chans för våra unga talanger att få visa upp sig på scen, säger han.

Vad betyder Sveriges nationaldag för dig?

Hassan Walid, Västerort:

– Den betyder bara bra saker. Alla dansar och är glada. Många kommer och köper frukt av mig. För mig får det gärna vara nationaldag varje dag.
Döne Erdal, ­Hässelby villastad:

– Dagen har ingen särskild betydelse för mig. Jag brukar inte heller fira på något speciellt sätt.
Nejma Hussein, Rinkeby:

– Jag firar som alla andra svenskar. Det är en rolig dag, vi har som tradition att grilla tillsammans här i närheten och så brukar vi gå till torget en sväng.
Jannett Abdulwahed, Rinkeby:

– Det är som att Sverige fyller år. Jag har bott här i 25 år och när dagen kommer känner jag glädje över att Sverige har blivit mitt land. Men jag firar inte så stort.
Hilia Abdulkadir, Solna:

– Det är stort för mig. Vi firar vårt land efter att ha bott här länge, man känner att man är en del av det. Helst vill jag fira i Norrland, bland mygg, då jag bott där uppe.