Här ska 90 flyktingar bo

Gympasalen byggs om till sovsal.
Gympasalen byggs om till sovsal.
Så här ser flyktingarnas nya "vardagsrum" ut.
Så här ser flyktingarnas nya "vardagsrum" ut.
"Vi ska klara detta på bästa sätt, om vi hjälps åt", säger Parvin Banisadr, enhetschef på socialförvaltningen.
"Vi ska klara detta på bästa sätt, om vi hjälps åt", säger Parvin Banisadr, enhetschef på socialförvaltningen.
Stenbackaskolan i Huvudsta ska rivas andra halvåret 2016. Men innan dess kommer den att vara ett tillfälligt hem för flyktingar, vilket Mitt i Solna berättade om förra veckan.

Imorgon onsdag flyttar de första in.

Det är en kamp mot klockan att hinna klart med allt arbete. Från Sunnanskolan kommer möbler till matsal och ”vardagsrum” och den gamla gympasalen byggs om till sovsal.

– Här inne blir det plats för 90 personer i 45 våningssängar. Vi har skiljt av med plywoodskivor för att man ska kunna vara privat. Vi är jättenöjda med hur bra organiserat allt är och hur snabbt vi kunnat göra detta, säger Parvin Banisadr, enhetschef på socialförvaltningen som visar runt på skolan.

Förvandlingen av skolan började förra måndagen och imorgon kommer de första gästerna.

– Det kommer 50 personer på onsdag och 40 personer veckan efter det, säger Parvin Banisadr.

Varifrån kommer de?

– Det vi hört är att det mest är från Afghanistan, men även Syrien, Irak. Det kan vara flera länder, säger Parvin Banisadr.

Boendet med evakueringsplatser, som Migrationsverket kallar dem, är tillfälligt. Här bor familjer och ensamma vuxna en kort stund, helst inte mer än 72 timmar men ibland upp till en vecka, innan de slussas vidare i landet.

Som planen är nu så kommer skolan att upplåtas till sista januari, men det kan förlängas till sista april.

Socialförvaltningen kommer att ha egen personal på plats och Migrationsverket bidrar med vakter dygnet runt. Just säkerhetsfrågan har man jobbat mycket med, inte minst sedan andra boenden för flyktingar runtom i landet utsatts för hot och attacker.

– Men vi känner oss trygga med den säkerheten vi har. Vi ser ingen hotbild. Mer än så kan jag inte säga, säger Parvin Banisadr.

Staden har även engagerat ett tjugotal volontärer.

– Det kommer från Svenska kyrkan, Frivilliga Resursgruppen och Röda Korset till exempel. Det är också flera Solnabor som hört av sig för att de vill hjälpa till. Just behöver vi ingen mer hjälp, men det kan komma framöver.

Vilka reaktioner har ni fått från Solnaborna?

– Bara positiva reaktioner, inga negativa alls. Vi uppskattar att alla är så positiva och hjälpsamma. Vi ska klara detta på bästa sätt, om vi hjälps åt.