Här ska akvariet ligga

Grusplätten mellan ­Lidingöbron och Islinge udde kan i framtiden komma att rymma sälar, en fisktrappa och ett mötesrum under vatten.

Totalt beräknas museet kosta 80 miljoner.

Planerna för ett nytt akvariemuseum på Lidingö, som Mitt i Lidingö Tidning tidigare berättat om, har tagit ett steg närmare verklighet och ska snart ställas ut på samråd.

En skärgårdsmiljö är tänkt att byggas upp till vänster om ­Lidingöbron, sett från Ropstenssidan.

Området kommer att rymma en museibyggnad i tre plan vid Islinge strandväg och olika vattenmiljöer på sjösidan. Initiativtagaren Göran Flodin, vd på Akvarievärlden, är entusiastisk.

– Hela upplägget är unikt. Det kommer att bli en mötesplats för allmänhet, naturintresserade, skolklasser och forskare. Tanken är att bygga upp ekologiska miljöer och jobba med biologisk mångfald.

Göran Flodin drev Aquaria Vattenmuseum på Djurgården fram till 2009 och nu vill han bygga upp en helt ny anläggning. Och det finns flera anledningar till att det blev just Lidingö.

– Jag är själv uppvuxen här och jag tror att Akvatiska kommer att stärka Lidingös profil som skärgårdsö. Anläggningen skulle föra med sig mycket positivt även för Millesgården och centrum genom att fler besökare kommer hit.

Men utbudet på aktiviteter är ju stort i Stockholm, hur ska man kunna locka folk över bron?

– Det är jag inte orolig för. Många letar efter nya utflyktsmål och det här kommer att bli en lagom utflykt för många.

Förutom akvariedelen är Akvatiska tänkt att rymma möteslokaler under vatten, en skärgårdspub och en restaurang.

Inom kort ska planerna ställas ut i stadshuset för samråd och då får Lidingöborna chansen att tycka till om förslaget. Som Lidingö Tidning skrev i fredags är en del villaägare oroliga för att byggnaden ska skymma deras utsikt.

Men kommunalrådet Paul Lindquist (M) menar att det inte kommer att bli någon försämring.

– Jag har respekt för deras synpunkter men byggnaden kommer inte att förstöra deras utsikt, säger han.

Efter samrådet kan planerna komma att förändras. Sedan får Lidingöborna tycka till igen innan beslutet tas och bygglov söks. Om bygglovet inte överklagas räknar man med att börja bygga i slutet av 2014 eller början av 2015.

Kommunalrådet Jessica Sjöstedt (KD) tycker att det är viktigt att kommuninvånarna säger sitt.

– Generellt är vi positiva till sådana här investeringar, sen kan man ju ha synpunkter på byggnadens utformning och komma med andra förslag. Jag tror att det kan bli en trevlig attraktion för alla Lidingöbor om man gör en fin byggnad som smälter in, säger hon.

Vid den ganska ödsliga Islingekajen kan det sjuda av liv när akvariet öppnar portarna.

Fakta

Tror på 175 000 besökare per år

Projektet har en budget på 80 miljoner kronor. Huvudfinansiär är Göran Flodins bolag Akvarievärlden GF AB. Kommunen betalar ingenting.

Detaljplaneansökan är inlämnad och Akvatiska beräknas stå klart i början av 2017, såvida inte bygglovet överklagas.

Enligt prognosen ska anläggningen locka 40 000 besökare per månad under högsäsong och mellan 5 000 och 10 000 per månad under lågsäsong. Årligen väntas 175 000 personer besöka Akvatiska.