Här ska främlingar möta varandras blick

Tobias Lind och Madeleine Grimhusen ser varandra djupt 
i ögonen.
Tobias Lind och Madeleine Grimhusen ser varandra djupt 
i ögonen.
På lördag går arrangemanget Eye to Eye av stapeln på torget i Bagarmossens centrum.

Idén är enkel – människor sitter ner och ser varandra i ögonen.

På lördag mellan 11 och 14 ska fyra gula stolar ställas upp mittemot varandra på torget i Bagarmossen, och människor bjuds in att sitta ner. Tanken är att man ska möta varandra med blicken, utan ord och utan kroppskontakt.

– Man stannar så länge man har lust. Det kan vara tio sekunder, tio minuter eller en timme, säger arrangören Madeleine Grimhusen.

Eye to Eye sattes upp för första gången i höstas Lake Worth i Florida. Nu är det premiär i Stockholm och Sverige.

– Jag tror att det behövs någonting sådant här i Stockholm. Vi har en förmåga att stänga om oss när vi är på allmänna platser. Vi slår bort blicken och ser inte varandra. Att titta människor i ögonen är ju det mest naturliga vi gör, det får oss att känna att vi hör ihop, säger Madeleine Grimhusen.

– Förhoppningen är att det ska bli stora kontraster. Kanske får en äldre dam möta en ungdom hon i vanliga fall är lite rädd för. När de sitter och tittar in i varandras ögon kanske rädslan försvinner, och man får en annan förståelse för varandra.

Idén till Eye till Eye föddes när Madeleine Grimhusen var ute på promenad i Stockholm och försökte se människor i ögonen, men blev besviken då de flesta bara tittade ner i backen.

– Jag kände mig så ensam. Det finns så mycket energi och kraft vi kan hämta hos varandra. Min förhoppning är att det i framtiden ska kunna finnas speciella stolar överallt, där det är okej att bara sitta ner och titta varandra i ögonen.

Tobias Lind, projektledare vid Bagarmossen Smartup, är med och anordnar.

– En av tre saker vi jobbar med är just centrumutveckling och att människor ska mötas här på torget. Det här passar precis in på det och är ett annorlunda sätt att få människor att mötas.