ANNONS

Lidingö Börjes sista anhalt

Börje Ahlstedt trivs som nyinflyttad på Lidingö. Han har en lång karriär bakom sig och bär på många minnen från alla år han jobbade med demonregissören Ingemar Bergman.
Börje Ahlstedt trivs som nyinflyttad på Lidingö. Han har en lång karriär bakom sig och bär på många minnen från alla år han jobbade med demonregissören Ingemar Bergman.
Han är en av de främsta skådespelarna i Sverige. Han var Ingemar Bergmans gunstling och stod på scen i 50 år på Dramaten. Han ska nu spela in en ny säsong som Papá Fouras i TV4:s Fångarna på fortet. Han heter Börje Ahlstedt och bor numera på Lidingö.
ANNONS

Efter att ha bott med sin hustru Birgitta på Värmdö i ett antal år flyttade paret tidigare i år till en lägenhet på Näset på Lidingö. Trots att han bara bott på Lidingö i några månader trivs han ypperligt.

– Det är underbart, det är närmare civilisationen och alla teatrar. Jag har inte haft någon relation med Lidingö, inte mer än att jag vet att Ernst Hugo Järegård och Povel Ramel har bott här. Det här blir min sista anhalt. Här ska jag stanna tills jag dör, säger han.

Han kom in på Dramatens scenskola 1962 med karriären tog inte omedelbart fart för han kände att han inte fick några roller. Året därpå blev Ingemar Bergman chef på Dramaten.

– Första gången jag såg honom tittade han på när jag läste poesi i en paus. Då sa han: ”vem fan är det där?” Han heter Börje Ahlstedt och är hopplös fick han till svar och Bergman svarade: ”Ge honom roller för fan”, säger han.

Det blev startpunkten på ett mångårigt samarbete både på scenen och på film. Börje Ahlstedt och Ingemar Bergman fann varandra.

– Jag hade gått omkring och varit skraj i hela mitt liv. Jag var portvaktsgrabben från Lilla Essingen och var dörädd för allt. Ingemar sa: ”jag har också varit rädd i hela mitt liv. Men nu ska vi slå våra påsar ihop och göra film”.

Det blev många uppsättningar på Dramaten samt tv-serier och filmer. De mer kända är Fanny och Alexander, Den goda viljan, Söndagsbarn, Larmar och gör sig till och Saraband.

Nu är han aktuell som Papá Fouras i TV4:s Fångarna på fortet. Hur är det att gå från hyllad skådespelare på Dramaten och Ingemar Bergmans gunstling till att stå i ett torn på ett fort i Atlanten?

– Det är en rolig roll och jag sitter närmare gud. Jag fick frågan om en seriös skådespelare ska göra detta? Jag svarade varför inte? Jag sitter där och tittar ut över Atlanten, det är fantastiskt.

ANNONS

Läs mer i Lidingö tidning på fredag.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.