ANNONS

Här ska skrapan resa sig

Botkyrka och Stockholm kan få ett nytt landmärke.

I Hallunda finns långt gångna planer på ett 18 våningar högt hotell intill E4. Tanken är att hotellet ska bli en port till Stockholm söder­ifrån.
ANNONS

En helt ny vy kan komma att torna upp sig för den som kommer resande mot Stockholm på E4 söderifrån. Företaget Living Design vill bygga ett fyrstjärnigt hotell i Hallunda på en obebyggd tomt intill Brunna idrottsplats.

Blir planerna verklighet kommer hotellet med sina 73 meter att vara Stockholms tionde högsta byggnad.

– Vi räknar med att hela projektet kostar mellan 300 och 400 miljoner kronor, säger vd Tarek Hegazy.

Företaget har haft tät kontakt med Botkyrka kommun som är positiv till planerna. I dag finns inget hotell i Botkyrka. Stöter projektet inte på problem kan spaden sättas i backen redan i början av nästa år.

– Det vore fantastiskt om vi kan möjliggöra det här. Det är brist på hotellrum i både Stockholm och Botkyrka. Vi är porten till Stockholm och det här skulle bli ett spännande landmärke, säger kommunalrådet Katarina Berggren (S).

Hotellet som får namnet Living Hotel kan vara färdigt för gäster och inflyttning om cirka tre år. Förutom 160 rum och sviter ska det finnas 80 bostadsrätter i byggnaden. I pyramiden bredvid huvudbyggnaden kan det arrangeras konferenser, mässor och andra tillställningar. För markplanet har Living Design dessutom visioner om ett 3 000 kvadratmeter stort shoppingcentrum med butiker

– Det här lyfter området och utvecklar det med arbetsplatser och service. Byggnaden har hög arkitektonisk standard. Samrådet får visa om någon kommer att ha något emot det här, säger Nina Vesterli, projektledare på Botkyrka kommun.

Living Design ligger bakom renoveringar av en rad femstjärniga hotell runt om i Europa. I Sverige har företaget bland annat renoverat Grand Hotell i Saltsjö-Boo och Bro Hof slott i Upplands-Bro. Det är dock första gången som företaget designar ett helt hotell. Men Living Design tänker inte driva själva hotellet.

– Vi är i kontakt med flera internationella företag för driften, men i nuläget är detta inget vi vill gå närmare in på. Gästerna är allt från resande inom Sverige till internationella gäster då Botkyrka är ett extremt internationellt område med många internationella företag, säger vd Tarek Hegazy.

ANNONS

I Slagsta ska en 25 000 kvadratmeter stor permanent inredningsmässa öppnas. Enligt Living Design har detta dock inte påverkat planerna i Hallunda.

Botkyrka kommun prövar nu företagets idéer och ett förslag till detaljplan ska tas fram. Eventuellt kommer man dessutom att göra studie för att se hur mycket hotellet skuggar området.

– Förhoppningsvis blir det samråd om den nya detaljplanen före sommaren, säger kommunens projektledare Nina Vesterli.

Fakta

Hotell vid E4