Här ska vi roa oss i framtiden

Inspirationen till Tolv Stockholm har hämtats från bland annat O2 Arena i London och LA Live i Los Angeles.
Inspirationen till Tolv Stockholm har hämtats från bland annat O2 Arena i London och LA Live i Los Angeles.
Snart behöver söderortsborna inte åka in till stan för att gå på bio, sjunga karaoke eller se sport på storbild. Under Stockholms­arenan, som döptes till Tele 2 Arena i förra veckan, växer början på ett nytt nöjesdistrikt fram.

Vi befinner oss i innanmätet av en gigantisk byggarbetsplats som kräver hjälm och skyddsskor. ­Helena Ågren, kommunikations­ansvarig på SGA Fastigheter, rullar ut en arkitektskiss på hur Tolv Stockholm är tänkt att se ut.

– Här kommer sportbaren att ligga, säger hon och pekar in under betongpelarna.

Sportbaren ska ha en egen läktare och en jumbotron kommer att visa matcher.

– Vi har ju två fotbollslag som ska ha Stockholmsarenan som hemmaarena och tanken är att ge publiken möjlighet att se borta­matcherna på hemmaplan. Det blir som en miniarena i arenan.

Dessutom ska restauranger, nattklubb, bangolf, bowling, 5D-biograf, och barer finnas i gatuplanet. På våningen under finns garaget, våningen över är arenagolvet.

Genom Tolv Stockholm hoppas man att Stockholmsarenans besökare ska tillbringa mer tid i området – komma tidigare och stanna längre. Men att få söderortsborna själva att komma hit är helt avgörande, enligt Helena Ågren.

– De som bor i närheten är vår primära målgrupp, säger hon.

Även kultur- och fastighetsborgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP) tror att söderortsborna får stor nytta av Tolv Stockholm.

– Alla som har varit här vet att här finns väldigt lite att göra. En familj som vill spela minigolf eller ett kompisgäng som vill ta en öl ska inte behöva åka in till stan.

Innan hon flyttade till Södermalm bodde Madeleine Sjöstedt i Gubbängen och tyckte att nöjes­utbudet var skralt.

– Om man ser till det området så finns Farsta centrum, men det är ju en ren kommersiell galleria. Här ska fokus inte ligga på shopping utan på nöje, lek och mat.

Det 12 000 kvadratmeter stora Tolv Stockholm är det första konkreta steget till ”Stockholm Entertainment District”. Så kallas det större nöjesdistrikt som planeras i anslutning till Globen och Stockholmsarenan.

– Allt som kännetecknar Södermalm kommer att finnas i området. Det här kommer att vara innerstan om tio år.

Finns det några betänklig­heter med att dra i gång projektet med tanke på den ekonomiska situationen i omvärlden?

– Betänkligheter ska man alltid ha. Men vi har räknat väldigt noga på det här. Intresset från före­tagen för att etablera sig här har varit enormt, säger Madeleine Sjöstedt.