ANNONS

Här skapas konstgjorda gator för insekter

Cecilia Lundin jägmästare Täby ädellövskog
Kommunens jägmästare Cecilia Lundin vid en av kraftledningarna där det ska röjas och bli konstgjord hagmark.
Konstgjorda gator där fjärilar och andra insekter kan spridas. Det är Täbys lösning för att göra området under kommunens kraftledningar attraktivare - och samtidigt hjälpa naturen på traven.

– Förhoppningsvis kan detta ge ringar på vattnet, säger Täby kommuns jägmästare Cecilia Lundin.
ANNONS

Det handlar om ett fyraårigt pilotprojekt och rör endast de kraftledningar som ägs av Vattenfall. Totalt handlar det om 17 hektar med 45 meter breda gator.

Hos Naturskyddsföreningen ser man positivt på åtgärderna.

– Det här är väldigt bra och upplägget för projektet är utmärkt. När vi pratade om detta på föreningens styrelsemöte var samtliga positiva, säger Einar Fries på Naturskyddsföreningen i Täby.

Idén till projektet fick kommunen för något år sen. Tidigare har Vattenfall ansvarat för röjningen under kraftledningarna, men då detta bara gjordes vart åttonde år ledde det till många klagomål från allmänheten.

– Det klagades på att det inte var tillräckligt undanröjt och att när det väl röjdes så skedde det på våren när fåglarna häckar, säger Cecilia Lundin.

Kommunen föreslog sitt upplägg för Vattenfall, som i dag sponsrar projektet där kommunen själva står för röjningen och samtidigt skapar artrika kraftledningsgator.

– Detta gäller ju bara Vattenfalls ledningar i området runt Gullsjön och antalet kraftledningsägare är många i kommunen, men om detta fungerar bra kan vi fortsätta att utveckla det, säger Lundin.

Lokaltidningen Mitt i har tidigare skrivit om hur det gick till för tre år sedan när Svenska kraftnät, till Naturskyddsföreningens ilska, fick tillåtelse att dra en 400 000 volts elledning genom naturområdet Rösjökilen. Nu hoppas både Naturskyddsföreningen och kommunen att Svenska kraftnät ska gå i Vattenfalls fotspår. Täby kommun har tidigare föreslagit att man ska ta över delar av röjningen, men då fått nej från Svenska kraftnät.

– Om projektet faller väl ut och vi ser att det fungerar så hoppas jag att vi kan haka på längre fram, säger Anna Meder, projektledare hos Svenska kraftnät.

ANNONS
Fakta

FAKTA: Så skapas gatorna

Under våren 2016 ska olika arter av lågväxande buskar planteras i kraftledningsgatorna, med arter så som: olvon, hagtorn, hassel med flera. Därefter kommer röjningar att genomföras 3 år i rad. Vattenfall är med och sponsrar projektet och kommunen har fått statsbidrag.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.