ANNONS

Här sker en olycka varannan månad

Ylva Nybäck tycker att de många olyckorna är skäl nog att flytta stolpen. ”Det är ett hån mot dem som råkat ut för en olycka att inte se till att den blir flyttad”, säger hon.
Ylva Nybäck tycker att de många olyckorna är skäl nog att flytta stolpen. ”Det är ett hån mot dem som råkat ut för en olycka att inte se till att den blir flyttad”, säger hon.
I genomsnitt varannan månad har trafikstolpen nära Brommaplan blivit påkörd.

En olycksstatstik som upprör Ylva Nybäck, som bor i närheten.

– Måste någon dö innan stolpen flyttas? undrar hon.
ANNONS

Det är i korsningen mellan Vadmalsvägen och Spångavägen, i närheten av Brommaplan, som den olycksdrabbade stolpen står. Här har hela tolv påkörningar av en refug vid ett övergångsställe rapporterats in till trafikkontoret på mindre än två år. Det blir i genomsnitt mer än en påkörning varannan månad.

– Stolpen är som en jojo, som åker upp och ner. Jag har sett den ligga ner så många gånger efter att den har blivit påkörd, säger Ylva Nybäck som bor i närheten av korsningen.

I höstas blev hon själv vittne till en olycka när en personbil i hög hastighet kom körandes från Vadmalsvägen och fällde stolpen. Strax därefter körde en motor­cykel in i sidan på bilen.

Den gången klarade sig alla inblandade utan allvarliga skador, men Ylva Nybäck är rädd att alla inte ska ha samma tur.

– Jag är uppriktigt orolig för att någon ska dö på grund av stolpen. Den står för nära korsningen.

Ylva Nybäck vill att stolpen flyttas och hörde därför av sig till trafikkontoret efter olyckan. Där har man konstaterat att de många påkörningarna är ett problem.

– Det är det absolut. Det är ovanligt många olyckor. Varje reparation av stolpen kostar dessutom mellan 1 700 och 2 500 kronor, säger Ulrika Österlund Sigg vid trafikkontorets avdelning för stadsmiljö.

Hon förde därför frågan vidare till sina kollegor på avdelningen för trafikplanering. Där har man beslutat att sätta upp reflexrör på skyltstolpen.

– Troligen har man inte sett stolpen ordentligt eftersom den saknar reflexrör och därför kört på den, säger Desirée Wigzell, handläggare vid avdelningen för trafikplanering.

ANNONS

Trafikkontoret ska efter Ylva Nybäcks många mejl och telefonsamtal nu även utreda om refugen behöver förbättras eller förskjutas.

– När vintern är över och entreprenören kan utföra ombyggnadsåtgärder igen så avser vi ha ett förslag klart på en åtgärd som ska kunna utföras, säger Desirée Wigzell.

Hans Nilsson, chef vid trafikpolisen i Västerort, känner inte till att det skett många olyckor vid trafikstolpen men menar att kommunen oftare än polisen får vetskap om stolpar som har körts ner.

– Men är det så att det sker olyckor där frekvent tycker jag att man bör titta på om refugen är lämpligt utformad eller om man ska bygga om den på något sätt, säger han.

Ann-Marie Chrona har bott alldeles intill korsningen i 30 år och har liksom Ylva Nybäck många gånger mötts av en liggande trafikstolpe. Senaste gången hörde hon själv smällen då en bil körde rakt på refugen. Att det är väldigt mörkt på platsen tror hon kan vara en orsak till de många olyckorna.

– Jag tycker att man antingen ska belysa platsen eller ta bort refugen helt, säger Ann-Marie ­Chrona.

Ylva Nybäck tror inte att den reflex som nu har satts upp kommer att hjälpa. Hon anser inte att trafikkontoret tagit frågan på allvar och undrar hur många gånger en stolpe ska behöva bli påkörd för att en plats ska betraktas som trafikfarlig.

– För mig är det ganska uppenbart att stolpen kommer att bli påkörd igen om den inte flyttas. Det är ett hån mot dem som råkat ut för en olycka att inte se till att den blir flyttad, säger Ylva Nybäck.

Fakta

Så anmäler du

Om du ser att en skylt har blivit nerkörd eller upptäcker något annat som är fel på stadens gator, parker eller torg kan du själv ringa till stadens driftcentral och felanmäla händelsen.

Ring i så fall 08-651 00 00 eller gå in på stadens hemsida och fyll i ett formulär för felanmälan.

Källa: Stockholms stad