Här sker flest inbrott i Stockholm

Här på Hinderstorpsgränd har det skett flest inbrott per 100 meter gata i Stockholm. Att det bor många på en liten yta här är en förklaring till de höga inbrottstalen.
Här på Hinderstorpsgränd har det skett flest inbrott per 100 meter gata i Stockholm. Att det bor många på en liten yta här är en förklaring till de höga inbrottstalen.
Niclas Andersson, chef för Järva lokalpolisområde.
Niclas Andersson, chef för Järva lokalpolisområde.
Vad gör du för att försvåra för tjuvarna, och vilka ­ytterligare samhällsinsatser skulle behövas? Dela med dig av dina åsikter på vår Facebooksida: facebook.com/mittitenstarinkeby
Vad gör du för att försvåra för tjuvarna, och vilka ­ytterligare samhällsinsatser skulle behövas? Dela med dig av dina åsikter på vår Facebooksida: facebook.com/mittitenstarinkeby
Hinderstorpsgränd och några närliggande gator i Rinkeby är värst drabbade av inbrott – i hela Stockholm.

Det skapar otrygghet – men på senare tid har inbrotten i området minskat.

Kvinnan är i 50-årsåldern och sitter på en parkbänk nära Rinkebystråket. Det har gått någon vecka sedan hon drabbades av inbrott i sin lägenhet på Degerbygränd och hon blir kallsvettig när hon pratar om det.

– Jag blev bestulen på smycken och pengar, berättar hon.

Tjuvarna hade brutit sig in genom att föra in någon typ av verktyg i lägenhetens brevlåda, när hon var bortrest vid tillfället. När hon kom hem kände hon sig som en främling i sitt hem. Hennes dotter har också tagit illa vid sig.

– Hon är rädd för att sova och tror att tjuvarna ska komma tillbaka, säger kvinnan.

Degerbygränd är nummer två på listan över de värst inbrottsdrabbade gatorna i hela Stockholm. Statistiken har Mitt i fått fram genom att ställa samman anmälningar om inbrott och inbrottsförsök från de senaste två åren. Därefter har siffrorna samkörts med Trafikverkets vägregister vilket visar hur många inbrott som begåtts per 100 meter.

Den värst drabbade gatan är Hinderstorpsgränd nära Rinkeby torg. Där anmäldes 30 inbrott från 2014 fram tills idag. En Rinkebybo som driver en butik i stadsdelen är säker på att det är unga gärningsmän.

– De går runt och knackar på dörrarna. Om ingen öppnar bryter de sig in. Jag har inte råkat ut för inbrott för min fru brukar vara hemma på dagarna.

Hans butik har drabbats av inbrott två, tre gånger på senare år.

– Det är många ungdomar på 18–20 år som rånar affärer och begår inbrott. De har ingen respekt för polisen eller någon annan, säger han.

På senare tid har dock utvecklingen vad gäller inbrott gått åt rätt håll, enligt polisen.

– För två år sedan hade vi extremt höga inbrottstal. Sedan 2014 har vi lyckats minska inbrotten rejält och den trenden har fortsatt i år, säger Niclas Andersson, chef för Järva lokalpolisområde.

I faktiska tal har inbrotten minskat på de värst drabbade gatorna. En förklaring är polisinsatsen Fenix som syftade till att lagföra grovt kriminella i Järva. Där insatsen inryms numera i Järvapolisens ordinarie verksamhet.

– Generellt sett ses inbrott som en lönsam brottslighet. Det är låga straffvärden och även om man åker dit är det sällan som man får något kännbart straff, säger Niclas Andersson.

För att inbrotten ska fortsätta minska krävs insatser på bred front, anser han.

– Vi har fått mer resurser för att komma närmare medborgarna. Vi behöver arbeta ihop med stadsdelarna, fastighetsägarna med flera. Förebyggande insatser kan vara att bygga om trapphus och entrédörrar. Vi behöver också invånare som hör av sig till oss när de misstänker att brott begås.

Fakta

Så försöker polisen stoppa inbrotten

Få åker fast för inbrott. Tjuven ska helst tas på bar gärning för att kunna kopplas till brottet.Därför arbetar polisen främst förebyggande och samarbetar med volontärer och grannsamverkansgrupper.

Volontärerna är polisens ögon och informerar om inbrott i utsatta områden.

Grannsamverkan är mindre vanligt i lägenhetsområden jämfört med villaförorter. Polisen försöker därför öka intresset genom till exempel informationsmöten.

Polisen samarbetar även med andra länders polismyndigheter för att försöka stoppa utländska inbrotts­ligor på väg till Sverige.

Källa: Polisen
Fakta

Tjuvens väg in i bostaden

Låsslungan: En slunga körs in i brevlådan och låser upp underlåset inifrån.

Dyrken: Med dyrkverktyg lyckas tjuvarna låsa upp låsen utan att det syns.

Brytet: Med hjälp av våld och verktyg, som en kofot, bryts dörrarna upp.

Dörrkänningen: Det är också vanligt att tjuvar helt enkelt känner på dörrar för att se om de är olåsta. Detta sker ofta nattetid.

Fasadklättringen: Tjuvarna tar sig in via balkonger eller fönster, till exempel genom att klättra på stuprännor.

Byggnadsställningen: Under fjolåret såg innerstadspolisen många inbrott där tjuvarna klättrat på byggnadsställningar som uppförts vid husfasaden i samband med renoveringar.

Källa: Polisen
Fakta

Här var det tätast mellan inbrotten

Antalet inbrott per 100 meter gata under perioden 2014 till och med den 6 april 2016. Endast gator med minst fem inbrott ingår i statistiken.

Hinderstorps gränd 18,8

Degerbygränd 16,2

Kuddbygränd 14,8

Västerby Backe 11

Järingegränd 9,2

Edingekroken 8,8

Hällbybacken 8,0

Sibeliusgången 7,7

Mjölbyplan 7,5

Hidinge Backe 7,2

Källa: Polisen, Trafikverkets vägregister