ANNONS

Här slår burka- rånarna till i Forum

Lördag 14 maj 2016, förmiddag: De två burkaklädda rånarna slår till mot telebutiken Tre i Nacka forum, utrustade med två resväskor.
Lördag 14 maj 2016, förmiddag: De två burkaklädda rånarna slår till mot telebutiken Tre i Nacka forum, utrustade med två resväskor.
Tisdag 10 maj körde gärningspersoner in med bil i Nacka forum och genomförde en smash- and grab-kupp mot Telenors butik. Lördag 14 maj 2016 rånades en annan telebutik. Nu har säkerheten höjts i centrumet.
Tisdag 10 maj körde gärningspersoner in med bil i Nacka forum och genomförde en smash- and grab-kupp mot Telenors butik. Lördag 14 maj 2016 rånades en annan telebutik. Nu har säkerheten höjts i centrumet.
Burkarån och smash and grab­-inbrott. Inom loppet av några dagar har Nacka forum drabbats av två spektakulära brott. Nu skärps säkerheten.

– Det är ovanligt att två händelser av denna typ inträffar här med så kort mellanrum, säger Vane Kostovski, shopping center manager vid Nacka forum.
ANNONS

Polisen hade i förra veckan hållit förhör med några personer, men inte gripit någon misstänkt.

Smash-and grabinbrottet skedde mot Telenors butik natten till förra tisdagen, den 10 maj.

Minst fyra personer deltog vid inbrottet där gärningspersonerna nattetid körde in i det stängda och ödsliga Nacka forum med bil och fram till Telenors telebutik.

Trots det spektakulära inbrottet kom gärningspersonerna enligt polisen inte över några värdesaker.

Vad är chansen att klara upp inbrottet?

– Det kan jag inte säga i nuläget eftersom vi är i början på utredningen. Vi jobbar på så gott vi kan, säger Ulrika Barck–Holst, förundersökningsledare vid Nackapolisen.

Hon ser inget samband med det andra grova brottet i Nacka forum som ägde rum några dagar senare, lördag 14 maj, där två gärningspersoner klädda i fotsida burkor rånade telebutiken Tre.

Det rånet skedde vid halvtiotiden på förmiddagen. Centrumets övervakningskameror visar hur två gärningspersoner iklädda svarta burkor går in Nacka forum med två resväskor på hjul och tar rulltrappan upp till våningsplanet där telebutiken ligger.

Butikens övervakningskameror visar hur rånarna inne i butiken hotar några personer.

ANNONS

– De tilltvingade sig ett antal mobiltelefoner till ett uppskattat värde av en halv miljon kronor, säger förundersökningsledaren Anders Öström.

Efter rånet återvände gärningspersonerna samma väg som de kommit och utanför centrumet försvann de i ett väntande fordon, en silverfärgad bil, som körde i riktning mot motorvägen.

Polisen kan inte med säkerhet säga om det var män som genomförde burkarånet, endast ögonen syns i de öppningar som finns på burkorna.

Polisen har hållit en ”mängd förhör” och också gjort en teknisk utredning.

Klarar ni upp det?

– Svårt att säga, men jag bedömer att utredningsläget är gott, säger Anders Öström.

Polisen är intresserad av att komma i kontakt med vittnen som sett något i samband med något av brotten.

När det gäller burkarånet är polisen särskilt intresserad av iakttagelser innan, under och efter det grova rånet, framförallt av uppgifter om den silverfärgade flyktbilen, var bilen stod parkerad och om någon har sett om någon satt i bilen och vart bilen senare körde.

– Vi är även intresserade av om någon känner igen väskorna, för att kunna ta reda på var väskorna är inhandlade, säger Anders Öström.

Nacka forum är enligt Per Geijer, säkerhetschef vid arbetsgivarorganisationen Svensk handel, inte mer drabbat av grova stölder och rån än några andra centrum.

– De här stora centrumen drar alltid till sig uppmärksamhet, säger Per Geijer.

Rånen mot butiker med värdeföremål har enligt Per Geijer stigit i takt med att handeln hanterar allt mindre kontanter.

Nacka forum har enligt Vane Kostovski, shopping center manager vid Nacka forum, genomfört åtgärder för att höja säkerheten i centrumet, bland annat ökad närvaro av bevakningspersonal.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Nacka direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.