Här slår burkarånarna till mot Nacka forum

På telebutikens övervakningsfilm ses två personer klädda i fotsida burka röra sig inne i telebutiken. Enligt polisen fick rånarna med sig värdeföremål för en halv miljon kronor.
På telebutikens övervakningsfilm ses två personer klädda i fotsida burka röra sig inne i telebutiken. Enligt polisen fick rånarna med sig värdeföremål för en halv miljon kronor.
En av burkarånarna är på väg att lämna telebutiken, den andra rånaren är kvar inne i butiken.
En av burkarånarna är på väg att lämna telebutiken, den andra rånaren är kvar inne i butiken.
Burkarån och smash- and grabinbrott.

Inom loppet av några dagar har Nacka forum drabbats av två spektakulära, grova brott.

Nu höjer Nacka forum säkerheten.

Polisen har ännu inte gripit någon för de två grova brotten.

Smash-and grabinbrottet skedde mot Telenors butik natten till förra tisdagen, den 10 maj.

Minst fyra personer deltog vid inbrottet där gärningspersonerna nattetid körde in i det stängda och ödsliga Nacka forum med bil och fram till Telenors telebutik. Trots det spektakulära inbrottet kom gärningspersonerna enligt polisen inte över några värdesaker.

Polisen har hållit förhör med några personer som sedan har släppts

Chansen att klara upp brottet?

– Det kan jag inte säga i nuläget eftersom vi är i början på utredningen. Vi jobbar på så gott vi kan, säger Ulrika Barck–Holst, förundersökningsledare vid Nackapolisen.

Ulrika Barck–Holst ser inget samband med det andra grova brottet i Nacka forum som skedde några dagar senare, lördag 14 maj, där två gärningspersoner klädda i fotsida burkor rånade en telebutik.

Det rånet skedde vid halvtiotiden på förmiddagen. Centrumets övervakningskameror visar hur två gärningspersoner iklädda svarta burkor går in Nacka forum med två resväskor på hjul och tar rulltrappan upp till våningsplanet där butiken ligger.

Butikens övervakningskameror visar hur rånarna inne i butiken hotar några personer.

– De tilltvingade sig ett antal mobiltelefoner till ett uppskattat värde av en halv miljon kronor, säger Anders Öström, polisens förundersökningsledare.

Efter rånet återvände gärningspersonerna samma väg som de kommit och utanför centrumet försvann de i en väntande flyktbil, en silverfärgad bil, som körde i riktning mot motorvägen.

Polisen kan inte med säkerhet säga om det var män som genomförde rånet, endast ögonen syns i de öppningar som finns på burkorna.

Polisen har hållit en ”mängd förhör” och även gjort en teknisk utredning.

Klarar ni upp det?

– Svårt att säga, det är möjligt att klara upp det, jag bedömer att utredningsläget är gott, säger Anders Öström.

Polisen är intresserad av att komma i kontakt med vittnen som sett något i samband med något av brotten.

När det gäller burkarånet är polisen särskilt intresserad av iakttagelser innan, under och efter det grova rånet, framförallt av uppgifter om den silverfärgade flyktbilen, var bilen stod parkerad och om någon har sett om någon satt i bilen och vart bilen senare körde.

– Vi är även intresserade av om någon känner igen väskorna, för att kunna ta reda på var väskorna är inhandlade, säger Anders Öström.

Nacka forum är enligt Per Geijer, säkerhetschef vid arbetsgivarorganisationen Svensk handel, inte mer drabbat av grova stölder och rån än några andra centrum.

– De här stora centrumen drar alltid till sig uppmärksamhet, säger Per Geijer.

Rånen mot butiker med värdeföremål har enligt Per Geijer stigit i takt med att handeln hanterar allt mindre kontanter.

Nacka forum har enligt Vane Kostovski, shopping center manager vid Nacka forum, redan genomfört åtgärder för att höja säkerheten i centrumet, bland annat ökad närvaro av bevakningspersonal.