Här slår drömmen om ett radhus in

Intresset är stort för radhus i söderort. Många har byggts på senare år, och fler är på gång. I Hammarbyhöjden startar snart försäljningen av 17 radhus och kedjehus.

– Det är unikt att bygga radhus så nära stan, säger Niklas Zetterberg vid stadsbyggnadskontoret.

Den vita staden ska området med 17 radhus och kedjehus mellan Thunbergsgatan och Sparrmansvägen kallas. Hammarbyhöjden, huvudsakligen byggt 1936–39, kallades så redan från början. Namnet anspelade på de ljusa flerbostadshusen i en av Stockholms första moderna förorter.

De nya rad- och kedjehusen, inflyttningsklara hösten 2016, blir ett nytt inslag här.

– De kommer självklart att sticka ut, men de ska byggas i funkisstil med vita, putsade fasader för att knyta an till området, säger Sandra Branthammer, marknadsförare vid byggbolaget Småa.

I mitten av april startar försäljningen av radhusen, på 160 kvadratmeter, och kedjehusen, på 200 kvadratmeter. Första tjing har medlemmar i Småa-kön.

Priserna på radhus följer resten av bostadsmarknaden i Stockholm, och blir allt högre. Riktpriset för de nya radhusen i Hammarby ligger på 8,5 miljoner kronor.

–Då får man carport och en liten tomt. Intresset är stort , säger Sandra Branthammer.

De flesta byggen i söderort sker på höjden, så relativt sett är det få radhus som byggs. Att intresset för radhus är stort bekräftar Hans Flink vid Svensk mäklarstatistik.

– Man vill komma så nära stan som möjligt, men bo i ett eget hus. Man kanske inte vill ha 2 000 kvadratmeter gräs att klippa, utan det räcker med en liten plätt.

Ett par exempel på nybyggda radhus i söderort är de karamellfärgade stadsradhusen öster om Kärrtorps centrum som stod klara 2012 och radhusområden i Skarpnäck som vuxit fram på senare år.

Och fler är på gång. På Klarälvsvägen i Bagarmossen blir exempelvis tolv radhus inflyttningsklara i början av 2016. När de gick ut till försäljning för sju miljoner såldes de slut på ett par timmar.

Under 2017 blir även 215 bostäder i radhus inflyttningsklara i Lilla Sköndal. Intresseanmälningarna är redan många.

Ändå är radhusbygget i Hammarbyhöjden, bara ett par stationer från Södermalm, unikt, enligt Niklas Zetterberg vid stadsbyggnadskontorets planavdelning.

– I dag är det unikt att bygga radhus så nära innerstan. Hade planeringen startat i dag hade det förmodligen blivit flerbostadshus, som ger fler bostäder på samma yta, säger han.

Fakta

Radhus som byggs i söderort

Lilla Sköndal, Farsta: Drygt 500 bostäder i radhus, parhus och hus. Säljstart etapp 2 senare i vår.

Trollesundsskogen, Bandhagen: Inflytt fram till hösten 2015. 26 bostäder i radhus. Slutsålt.

Örby: 13 kedjehus. Inflytt 2014–2015.