Här slår rånare till mot guldbutiken

Den svartklädde rånaren, till höger i bild, är beväpnad med ett hagelgevär när han springer mot guldbutiken. Strax därefter kommer hans kumpaner in genom entrén.
Den svartklädde rånaren, till höger i bild, är beväpnad med ett hagelgevär när han springer mot guldbutiken. Strax därefter kommer hans kumpaner in genom entrén.
16-åringen meddelade sin skola att han var sjuk. Sedan rånade han en guldbutik i Vårberg tillsammans med flera andra tonåringar.

Sex personer åtalades i fredags – men rånbytet värt över en miljon kronor är spårlöst försvunnet.

De unga rånarna slog till vid lunchtid den 5 december. Övervakningsbilder visar hur en svartklädd figur med ett gevär kommer in genom centrumets entré och springer mot guldbutiken. En stund senare kommer tre personer till, även de maskerade.

Två unga kvinnliga bekanta till rånarna befinner sig redan i butiken. De låtsas vara kunder. I själva verket är de där för att hålla upp dörren, som normalt är låst.

Väl inne i butiken ställer sig en gärningsman på vakt vid dörren, beväpnad med en yxa. En annan skjuter med hagelgevär i taket. Glasmontrar med smycken och klockor krossas. Butiksägarna har sökt skydd i personalutrymmet där en av rånarna försöker få dem att öppna ett kassaskåp genom att slå dem med gevärskolven. Det misslyckas, men rånarna får ändå med sig ett byte värt drygt 1,2 miljoner kronor.

Så menar åklagaren att guldrånet i Vårberg gick till. Åtalet kom i fredags. Fyra pojkar, alla under 18 år, åtalas för grovt rån. Flickorna, även de tonåringar, åtalas för medhjälp. Enligt polis och åklagare ska ytterligare en person ha deltagit men denne är på fri fot. Inte heller har rånbytet hittats.

– Polisen har lagt ner ett omfattande arbete på att söka på tänkbara platser, men det arbetet är avslutat nu, säger åklagare Åsa Andersson.

Hur länge ungdomarna planerade rånet har inte framkommit i förhören. Polisen spekulerar i att de kan ha utfört det på uppdrag av någon annan.

– Vissa uppgifter i förhören tyder på det, men vi har inga säkra misstankar, säger Lotta Ek vid söderortspolisens ungdomsgrupp.

Fem av de åtalade bor i Skärholmsområdet. De är kända av polisen sedan tidigare men inte för några grova brott.

– De har alla någon form av social problematik, annars gör man inte en sådan här sak, säger Lotta Ek.

Guldbutiken i Vårberg har öppnat igen efter rånet. Men händelsen har satt djupa spår.

– Vi är jätterädda, säger en av ägarna till Lokaltidningen Mitt i.

Rättegången mot de sex ungdomarna inleds i nästa vecka.

Det andra uppmärksammade guldrånet, i Bredäng i februari, är ännu olöst. Utredarna väntar på svar av tekniska analyser.

De har alla någon form av social problematik, annars gör man inte en sådan här sak.lotta ek, söderortspolisens ungdomsgrupp

Fakta

Fyra av ungdomarna har erkänt

Fyra pojkar och två flickor är åtalade, pojkarna för grovt rån och flickorna för medhjälp.

Flickorna och två av pojkarna har erkänt att de medverkade vid rånet. Två pojkar nekar helt.

Åklagaren har bevis i form av bland annat dna-spår samt kläder och munskydd som hittades hos rånarna.

Ett vittne från en skola där en av pojkarna går har berättat att han var sjuk den aktuella dagen.

Källa: Södertörns tingsrätt