Här slås rekord i nyfödda barn

Sara Million, åtta månader, är en av de 787 bebisar som föddes i stadsdelen förra året. Här leker hon med mamma Tseheynesh Berhe på Familjehusets öppna förskola i Rinkeby.
Sara Million, åtta månader, är en av de 787 bebisar som föddes i stadsdelen förra året. Här leker hon med mamma Tseheynesh Berhe på Familjehusets öppna förskola i Rinkeby.
Rinkeby-Kista tar täten i stadens förslossningsliga.

Förra året ökade antalet födslar med nästan 20 procent. Stadsdelen är redo med nya förskolor och mer personal på barnavårdscentralerna.

Babyboomen är här och det med besked. Under 2014 föddes 126 fler bebisar i Rinkeby-Kista än året innan.

Kista står för den största delen av ökningen.

– Det har att göra med att det byggs mycket bostäder och många flyttar hit, det innebär att vi har en ganska stor skillnad mot föregående år, säger Gunilla Davidsson, verksamhetsområdeschef inom förskola och äldreomsorg i Rinkeby-Kista.

Nya förskolor byggs nu för fullt för att möta behovet.

– Vi bygger och bygger, så det här ska inte vara några problem. Vi ska se till att alla barn ska få plats i en förskola, säger Gunilla Davidsson.

– I Rinkeby-Kista har vi ju väldigt mycket mark så här är det inga problem att få plats med nya. Det kanske hade varit värre i innerstan.

Även på barnavårdscentralerna jobbar man hårt för att kunna ge alla nyfödda och deras föräldrar en så bra start som möjligt.

Där håller de nu på att försöka öka bemanningen, men det är inte helt lätt.

– Vi har ju en prognos, så man vet på ett ungefär. Men vi måste hela tiden vara på tå och anpassa oss efter verkligheten och ibland blir det lite stressigt innan man hittar rätt medarbetare, säger Susanne Hagelbäck, enhetschef på Järva/Västerorts barnavårdscentraler.

Hiyab Million, eller Sara som nästan alla kallar henne, är åtta månader och en av alla de bebisar som föddes under 2014.

I dag är hon, tillsammans med mamma Tseheynesh Berhe, på Familjehusets öppna förskola i Rinkeby.

Tseheynesh Berhe berättar att hon trivs jättebra med mamma- livet, men några planer på att fortsätta bidra till förlossningsstatistiken har hon inte.

– Det går inte, haha. Två är perfekt. Mer hinner jag inte om jag ska ha tid att jobba också, säger hon.

Fakta

Överlägset i topp i förlossningsligan

Antalet bebisar som föddes under 2014 och ökningen i procent från 2013.

Stadsdel 2014 Ökning

Rinkeby-Kista 787 19,1

Farsta 759 7,8

Ensk-Årsta-Vantör 1 363 6,1

Östermalm 856 3,3

Kungsholmen 1 252 1,7