Här slog rånarna till mot väktarna

Väktare vid SEB:s kontor tvingades lämna över värdeväskan till rånarna.
Väktare vid SEB:s kontor tvingades lämna över värdeväskan till rånarna.
Väktaren ropade till sin kollega att allt var lugnt. Sekunder senare överfölls de av beväpnade rånare. En väktare fick ta emot ett slag med en yxa.

Antalet värdetransportrån har ökat kraftigt i Stockholm i år.

Klockan 19.20 förra tisdagen fick polisen larm om att en värdetransport vid Riddarplatsen i de centrala Jakobsberg utsatts för ett rån. Rånet skedde vid en serviceboxhämtning vid SEB.

– När ena vakten går ut och ser att allt är lugnt ropar han till kollegan. Då kommer en man fram och överfaller väktaren, säger Johan Petersson, säkerhetsdirektör på Nokab värdehantering AB.

Sedan kom ytterligare en man och tvingade till sig en värdeväska.

– Det blev handgemäng, väktarna blev uppträngda mot väggen.

Männen var beväpnade med pistol och yxa. Ena väktaren fick ett yxslag över armen, enligt Johan Petersson. Om väktaren fick skador var inte känt förra veckan.

Rånet gick på ett par minuter.

– De uppgifter jag fått är att den ene rånaren flydde till fots, den andre på EU-moped, säger Johan Petersson.

En civil polis följde efter.

– En av männen greps av en civilklädd poliskollega som var där i ett annat ärende, säger Ulf Palmquist, stationsbefäl vid Norrortspolisen.

Hur mycket pengar som fanns i värdeväskan säger sig Johan Petersson inte veta, beloppet hade ännu inte räknats förra veckan.

Vid 19.30-tiden kunde den gripne mannen föras in i en polisbil på Birgittavägen vid Jakobsbergs sjukhus. Vittnen hade då sett hur mannen fått ligga på mage på gatan med handfängsel på ryggen. Bredvid mannen låg en yxa med orange handtag. Några meter bort låg en blå värdeväska.

– Han var kolugn, han låg med handfängsel på magen och rörde inte en fena, säger ett ögonvittne.

Den andre rånaren kom till en början undan men han greps ett par timmar senare efter att polisen spårat upp honom med hjälp av hundar.

– Två män sitter nu anhållna för rånet, säger Ulf Palmquist.

Enligt vittnesuppgifter till DN ska den civilklädda polismannen ha avlossat två skott i samband med gripandet. Flera personer som Lokaltidningen Mitt i pratat med säger att de hörde två smällar som lät som pistolskott. Åklagaren Yngve Rydberg kunde på fredagen inte bekräfta skottlossningen, men säger att ingen kom till skada.

Polisen var på plats vid Birgittavägen till långt efter midnatt. Bland annat bärgades en bil från parkeringen vid sjukhuset. Även platsen runt en EU-moped, parkerad inne i bostadsrområdet på Birgittavägen, spärrades av.

Ett ögonvittne som bor mittemot parkeringen säger att hon såg en massa poliser.

– Det kändes lite obehagligt.

I år har 15 värdetransportrån inträffat i länet, det kan jämföras med 19 i hela landet under 2011.

Antalet värdetransportrån har ökat dramatiskt. Hittills i år har det begåtts 15 värdetransportrån i Stockholm, att jämföra med 19 i hela landet under 2011.

– Det är en sorglig utveckling, säger Johan Petersson på Nokab.

Majoriteten av alla värdetransportrån klaras aldrig upp.

– Det är väldigt ovanligt att polisen gripit rånarna, säger Johan Petersson.

Lena Baakki, polisens förundersökningsledare, är nöjd med polisens insats.

– Jättebra att vi lyckas gripa dem, det känns som att vi har bra på fötter mot de här misstänkta.

De misstänkta rånarna, två män som är 22 respektive 31 år, anhölls i onsdags misstänkta för grovt rån. Männen skulle senare begäras häktade. De är båda kända av polisen sedan tidigare.

Om männen gjort några erkännanden vill polis och åklagare inte säga.

Fakta

Greps i närheten