Här slutade flest lärare i västerort

Vinsta grundskola.
Vinsta grundskola.
I Hässelby-Vällingby är det en skola som sticker ut rejält i statistiken.

På Vinsta grunskola försvann över halva lärarstyrkan på två år.

I Hässelby-Vällingby är det en skola som sticker ut rejält i statistiken.

På Vinsta grunskola försvann över halva lärarstyrkan på två år.

Lokaltidningen Mitt i:s granskning visar att Vinsta grundskola hamnar långt upp på listan över skolor där lärarflykten varit störst.

I mars 2014 jobbade 45 som fast anställda lärare eller motsvarande på skolan, som då bestod av två enheter, Vinstagårdsskolan och Vinstaskolan. Två år senare var bara 21 av dem kvar. Samtidigt jobbade lika många, alltså 45, som lärare i våras.

– I mars 2014 var det ju två olika skolor och det kan ju ha hänt något då med omstruktureringen av tjänsterna, säger Fredrik Boström, som jobbar som rektor för den nya enheten sedan i våras.

Han känner inte igen sig i beskrivningen av skolan som en av de där flest lärare slutar.

– Vi har goda resultat i medarbetarundersökningarna och ser man till sjuktalet så ligger vi bra till när man jämför med övriga västerort. Och till den här höstterminen har vi haft väldigt låg omsättning, säger Fredrik Boström.

Under höstterminen har skolan däremot behövt anställa fler lärare eftersom eleverna har blivit fler.

Rektorn är däremot inte förvånad över den höga omsättningen på lärare överlag.

– Min egen uppfattning är att det hände något för ungefär två år sedan i skolvärlden, det blev mer lättrörligt på skolorna och det är vi medvetna om. Det finns en brist på lärare, det är bara att gå in och läsa platsannonserna så blir det ganska tydligt, säger han.

Därför jobbar skolan med att locka duktiga lärare till just Vinsta grundskola.

– Det vi gör främst är att jobba för att de lärare som vi har ska kunna prata gott om skolan. De är viktiga ambassadörer för oss och det gäller att de känner att de utvecklas, får stimulans och möjligheter att driva en bra undervisning, säger Fredrik Boström.