Här slutade polisjakten

800 meter in i bonden Martin Magnussons kohage kunde polisen gripa den man från Tyresö som på kort tid medverkat till två dramatiska polisjakter.
800 meter in i bonden Martin Magnussons kohage kunde polisen gripa den man från Tyresö som på kort tid medverkat till två dramatiska polisjakter.
Nyligen greps två män från Tyresö efter en vansinnesfärd i en kranbil. Efter ett par dagar var de på fri fot.

Nu har en av dem gripits igen. Den här gången slutade färden 800 meter in i bonden Martin Magnussons kohage.

Martin Magnusson driver Uddby gård i Alby naturreservat. Förra söndagsmorgonen fick han ett telefonsamtal från polisen som meddelade att en misstänkt inbrottstjuv kört sönder elstängslet till hans ko- och hästhage.

– Vad skulle han in här och göra? Han borde ju ha insett att han inte skulle komma särskilt långt, säger han och visar det dike där Tyresöbon körde fast.

Enligt polisen startade jakten med att väktare natten mellan förra lördagen och söndagen ertappade den påverkade Tyresöbon med att stjäla verktyg ur en arbetsbod på Strandvägen. När mannen, som är i 30-årsåldern, förstod att han blivit påkommen körde han rakt mot väktarna som lyckades väja undan i sista stund.

På Tyresövägen, i riktning mot Stockholm, tog polisen upp jakten på lastbilen som tidvis körde på fel sida av vägen. Från Prästgårdsvägen svängde den ut på skogsvägar, genom Martin Magnussons elstängsel, och in i hagen där hästar och kor, enligt polisen, flydde i panik.

Vansinnesfärden förra söndagsmorgonen var dock, enligt polisinspektör Stefan Gustafson, inte den första och inte den vådligaste, som Tyresöbon varit inblandad i den senaste månaden.

Lokaltidningen Mitt i Tyresö har tidigare berättat om polisjakten den 31 juli, då två män flydde från polisen i en lastbil med kranen upphissad i högsta läge.

– På Töresjövägen rev de ner en telefonledning med påföljd att telefonstolparna knäcktes som tandpetare. I rondellen vid Älta gård körde de mot trafiken rakt över en busskur som det bara blev sopor av, berättar Stefan Gustafson.

Vid Hellasgården körde föraren rakt mot en polispatrull, vilket fick vakthavande befäl att beordra efterföljande på avstånd. I Nysätra tog föraren en paus och backade sedan på de efterföljande poliserna i full fart.

Färden över till Södermalm gick sedan via tågbron vid Danvikstull. Enligt Stefan Gustafson brann då lastbilens flak och om kranen, som fallit ner och släpade i marken, slog det gnistor. Vid en vägspärr i korsningen Folkungagatan/Erstagatan tog färden slut.

– Vi grep dem, men de släpptes senare. Åklagaren tyckte inte att vi skulle försöka få dem häktade eftersom det inte gick att fastställa vem som kört. Men nu har vi fått en ny chans, säger Stefan Gustafson.

I onsdags häktades Tyresöbon, misstänkt för bland annat försök till grov misshandel och grov vårdslöshet i trafik.

Hans belastningsregister med 39 avsnitt sträcker sig över tio A4-sidor, men har tidigare mest handlat om trafikbrott, stölder, narkotikabrott och olagliga vapeninnehav.