Här slutar jakten på inbrottsligan

I mars sjösattes en länsomfattande satsning mot inbrott. Nu presenteras resultatet.

– Totalt 255 gripanden har gjorts sedan den 1 mars. Bara i veckan greps tre 16-åringar, säger projektets ledare, polisen Fredrik Gårdare.

Ett dramatiskt gripande blev det i Danderyd i början av satsningen. Patrullen bestämde sig för att slå till innan de misstänkta inbrottstjuvarna hunnit bryta sig in. Men inbrottsligan ville inte åka fast och den snabba biljakten slutade med att tjuvarna krockade in i två polisbilar.

Många av de 255 gripandena har skett på bar gärning eller efter en polisjakt. Vissa gärningsmän har återkommit.

– Det finns ett exempel på en 18-åring som gripits tre gånger, säger Fredrik Gårdare.

Satsningen startade på grund av den stora ökningen av inbrott de senaste åren. Mellan 2001 och 2011 ökade inbrotten i länet med över 100 procent. Arbetet sker på flera fronter. Viss personal öronmärks för att arbeta mot inbrott. Polisens underrättelsetjänst har också i uppgift att kartlägga områden och intressanta personer. Vidare skickas tekniker till alla inbrott och inbrottsförsök i länet samtidigt som polisen arbetar brottsförebyggande.

Enligt Fredrik Gårdare är ungefär 170 av gripandena den vanliga polisens verk. Resten står satsningen för.

– Den negativa utvecklingen med ökat antal varje år har avstannat och till och med blivit en lägre siffra i år. 250 färre hem har haft besök av inbrottstjuvar i år jämfört med förra året.

De misstänkta tjuvarna greps i Danderyd efter en dramatisk biljakt tidigare i år.