ANNONS

Här är Solnas nya simhall

Här är stadens idéskiss till den nya simhallen.
Här är stadens idéskiss till den nya simhallen.
Snart blir det plask i plurret! Solnas nya simhall ska ligga i korsningen Kolonnvägen-Gustav III:s boulevard och beräknas stå klar 2019.
ANNONS

De spektakulära planerna på en ny simhall i Solna ska upp i kommunstyrelsen nästa vecka. I planerna föreslås att staden ska teckna en principöverenskommelse med Fabege om att tillsammans utveckla simhallstomten, som ligger precis intill Ritorps simhall, i korsningen Kolonnvägen-Gustav III:s boulevard. Simhallen föreslås ligga i byggnadens bottenplan och ovanpå blir det en relativt stor kontorsdel.

Enligt idéskissen, som inte nödvändigtvis visar hur slutresultatet blir, når byggnaden en bra bit över Signalbrons höjd. Partiet närmast Kolonnvägen blir glasat så att man kan se rätt in i simhallens hjärta.

– Det här blir ingen vanlig simhall utan en otroligt ball, snygg och cool byggnad som passar bra in i Arenastadens arkitektur, säger Pehr Granfalk (M), kommunstyrelsens ordförande.

Simhallen får fyra bassänger. En bassäng utrustas med tio stycken 25-metersbanor, vilket är två fler än i tidigare planer, och får sällskap av en undervisningsbassäng, en barnlagun och en rehab-bassäng med höj- och sänkbar botten. Simhallen blir 2,7 gånger större än Vasalundshallen, berättar Peter Edholm (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Blir det även möjlighet för simtävlingar?

– Nej, det är visserligen ett önskemål som förts fram, men som inte ryms i den här planen, säger Peter Edholm.

– Det här ska bli Solnabornas bassäng, inte elitsimmarnas bassäng, säger Pehr Granfalk.

Simhallen är tänkt att uppföras med så kallad tredimensionell fastighetsbildning, vilket innebär att staden bekostar och äger simhallsdelen av huset och Fabege kontorsdelen.

Hur driften ska skötas återstår att se.

ANNONS

– Det är en öppen fråga än så länge. Hittar vi ingen lämplig entreprenör så kanske vi gör det själva, säger Pehr Granfalk.

Planerna på en ny simhall har legat i träda sedan juni 2012, då staden valde att avbryta den upphandling som man då höll på med. Med de nya planerna hoppas man nå ända i hamn.

– Vi är glada för att kunna presentera de här planerna nu. Solnaborna har fått vänta lite, men med det nya förslaget får vi mer simhall än i det förra förslaget, säger Peter Edholm.

Går allt enligt plan, utan överklaganden, kan bygget starta 2018 och stå klart 2019. Vad som händer med Vasalundshallen, om den riva eller ej, är ännu inte klart.

Vad ska simhallen heta?

– Vi har inget namn på den ännu. Det kanske era läsare kan komma på! säger Pehr Granfalk.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Solna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.