ANNONS

Här spår mäklare kraftig prisökning

Flera områden i inre Brevik är på väg att få vatten och avlopp samt nya vägar. Sven Ek på Fastighetsbyrån spår en prisökning där.
Flera områden i inre Brevik är på väg att få vatten och avlopp samt nya vägar. Sven Ek på Fastighetsbyrån spår en prisökning där.
Var finns framtidens bostadsklipp?

Flera mäklare blickar mot Östra Tyresö och förutspår en stadig prisökning på tomterna i takt med att områdena förvandlas till tjusiga sjönära villaområden.
ANNONS

Priskurvan för villor och bostadsrätter i Tyresö har pekat uppåt de senaste tre–fyra åren. Enligt flera mäklare som Lokaltidningen Mitt i har talat med är det dock svårt att peka på några enskilda faktorer som bidragit till utvecklingen, och när de ombeds se tendenser bakåt i tiden spretar beskeden.

Cecilia Elveback, fastighetsmäklare på Bjurfors, menar att den enda tydliga trenden hon noterat är att sjöfastigheter stigit i pris, då de blir mer och mer sällsynta.

Ming Ceder på Skandiamäklarna pekar på att villorna i Tyresö Strand ökat mycket i värde, medan Sven Ek på Fastighetsbyrån ser den kraftiga prisuppgången på riktigt små men också riktigt stora bostadsrätter som en trend.

– Där såg vi en helt galen prisutveckling förra året med rekordhöga kvadratmeterpriser på ettor. Även femmor har gått bra. Sam­tidigt tycks den ha mattats av de senaste månaderna, säger han.

Ber man däremot mäklarna om tips för en god investering för framtiden är alla tre överens om att förändringsområdena i Östra Tyresö ligger bra till. Enligt mäklarna skulle en uthållig investerare som köper en tomt där Tyresö kommun ska – eller nyligen har – dragit ut ledningar för vatten och avlopp, kunna tjäna en hacka.

– Tänk dig att du köper ett litet fritidshus i ett riktigt sjönära läge. Och så väntar du med att sälja tills allt det där med vatten- och avlopp och vägar är klart. Då blir det ett riktigt klipp, säger Sven Ek.

– Men det krävs ju förstås att man har resurser att sitta på fastigheten i några år, eller att man kan tänka sig att bo där med familjen under tiden, säger han.

Som exempel visar Sven Ek upp några tomter i korsningen Bofinksvägen och Grönsiskevägen i inre Brevik. Utsikten över Ersta­viken är vidunderlig.

– Tomterna här kan säkert öka i värde med 1–1,5 miljoner kronor. Det här kommer att bli ungefär som i Tyresö Strand, men lantligare med större tomter, säger han.

ANNONS

Tomterna här kan säkert öka i värde med 1–1,5 miljoner kronor.Sven Ek, fastighetsmäklare

Fakta

Tomtägare får bygga ut till 120 kvadrat i två plan

Fastighetsägare i Nytorp har fått kommunalt vatten och avlopp, nya vägar och större byggrätter.

Solberga och delar av Raksta står näst på tur, arbetet påbörjas i år. Även Tegelbruket har fått klartecken. För Orrnäs och fler delar av Raksta jobbar Tyresö kommun på nya detaljplaner.

Ändringarna innebär att tomtägare får bygga ut husen till 120 kvadratmeter i två plan eller 160 kvadratmeter i ett våningsplan.

På lång sikt ska hela Östra Tyresö utom delar av yttre Brevik förändras på liknande sätt, men i vissa fall kan det dröja till efter 2030.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.